Przepisy Extra

Ziemniaczana zupa z dynią i wędzonym boczkiem

Ziemniaczana zupa z dynią i wędzonym boczkiem

Składniki:

50 dag ziemniaków
40 dag dyni (waga po obraniu)
10 dag marchwi
5 dag selera
10 gram imbiru (korzeń)
2 liście laurowe
ok. 2 litry bulionu
2 łyżki oleju
25 dag wędzonego boczku
25 dag cebuli
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
ostra papryka w proszku
kurkuma
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki, dynię, marchewkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do gorącego bulionu przełożyć ziemniaki, dynię, marchew, seler, imbir i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie liście laurowe wyjąć i całość zmiksować blenderem.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, przełożyć na rozgrzany olej i zrumienić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do wędzonego boczku. Razem wymieszać i smażyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli z wędzonym boczkiem i jeszcze chwilę podsmażyć. Na koniec całą zawartość patelni przełożyć do zupy. Całość wymieszać i zagotować. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, ostrej papryki w proszku, kurkumy i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać na gorąco. Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.