naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 13.02.2007
Odsłon dziennie: 1

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
1 kg ziemniaków
10 dag drożdży
20 dag masła
1 kg m±ki pszennej
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
4 jajka
¾ szklanki cukru
Ponadto:
marmolada wieloowocowa
olej do smażenia
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować. Następnie gor±ce ziemniaki przecisn±ć przez praskę i przełożyć do dużej miski. Na gor±ce ziemniaki rozkruszyć drożdże, położyć masło, i zostawić tak na około 10 minut. Następnie łyżk± wymieszać, tak aby wszystko się poł±czyło w jedn± masę. Gdy ta masa ostygnie dodać m±kę pszenn±, szczyptę soli, spirytus i ciasto wyrobić ręk±. Jajka ubić z cukrem i dodać do ciasta. Delikatnie poł±czyć z ciastem i wyrobić ręk± (ciasto wyjdzie takie luĽne).

Marmoladę podzielić na małe cz±stki, rozłożyć na deseczce i póĽniej łyżeczk± nakładać na ciasto. Brać partiami ciasto, i rozłożyć je na lewej ręce (można j± mieć wcze¶niej posypan± m±k±), następnie praw± ręk±, łyżeczk± kła¶ć marmoladę na rozłożone ciasto, i póĽniej t± praw± ręk± delikatnie sklejać p±czek. Tak zrobione p±czki kła¶ć sklejeniem do dołu na wysypan± m±k± np. stolnicę, i zostawić je na około 15 minut do wyro¶nięcia. Ciasto troszeczkę klei się do r±k, taki jego urok, ale po upieczeniu p±czki wychodz± mięciutkie.

Olej rozgrzać. Duż± łyżkę wcze¶niej namoczon± w gor±cym oleju przysun±ć do p±czka i delikatnie nożem nałożyć go na tę łyżkę i przenie¶ć do rondla z tłuszczem. Tak post±pić z wszystkimi p±czkami. P±czki piec w głębokim oleju z dwóch stron, po około 3 minuty na jednej stronie.

Po upieczeniu p±czki wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać je cukrem pudrem.

Podane składniki wystarcz± na około 32 ziemniaczane p±czki.

Smacznego.

SprawdĽ korzy¶ci na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1342 6240
Liczba porad kulinarnych: Brak 1494
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Warto¶ci odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
SprawdĽ extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
SprawdĽ extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
SprawdĽ także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To gratuluję! :)
Dorota [2013-12-27 19:12:39]
Dzi¶ robiłam te p±czki, pierwszy raz w życiu, wyszły rewelacyjnie!!!!
magda [2013-02-07 19:28:53]
Dziękuję bardzo! :)
Dorota [2013-01-16 11:04:22]
Najpyszniejsze p±czki jakie jadłam!!!!!!!!
ewelina [2013-01-15 16:49:27]
Witam, ostatnio wszędzie słyszę, że p±czki powinno się smażyć na smalcu, wtedy ten tłuszcz tak się nie pieni. Rondel powinien być otwarty. Je¶li chodzi o czas smażenia to trudno okre¶lić, bo to zależy od wielko¶ci p±czka i od temperatury tłuszczu. Je¶li p±czki za szybko się rumieni± (a nawet pal±) to znaczy, że tłuszcz jest za gor±cy, one wtedy będ± miały rumian± skórkę, a w ¶rodku będ± surowe. P±czki powinno formować się małe, bo one będ± jeszcze rosły, raz gdy je odstawimy w ciepłe miejsce, i drugi raz jak będ± się smażyć. I tu ważna uwaga, do rondla nie powinno się wkładać za dużo p±czków (3-4 zależy to też od wielko¶ci rondla), bo one jak się piek± to rosn± i potrzebuj± miejsca. Natomiast gdy wrzucimy dużo p±czków naraz, wtedy tłuszcz się nieco schłodzi, przez co te p±czki dłużej się piek± i pij± tłuszcz. Może co¶ z tych porad się przyda, pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-16 09:18:48]
Pani Dorotko ,Drogie Panie, proszę o kilka wskazówek co do samego smażenia tych p±czków, bo z tym mam zawsze kłopot tj. czy smażyć na oleju czy może na smalcu?/ czy przy rondlu zamkniętym?/ czy te 3-4 min. to wystarczy?/czy jest choćby teoretyczna temp. tłuszczu w jakiej powinno się smażyć?.Dziękuję za każd± poradę i pozdrawiam.Kasia O
Kasia O [2011-03-06 17:38:32]
Gratuluję udanych wypieków i cieszę się, że się udały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-02 12:28:58]
bardzo mieciusienkie pycha slicznie dziekuje za przepis ,polecam wszystkim jest baaardzo latwy wyszlo mi 52 paczki z tego przepisu
irena [2011-03-02 11:25:11]
Cieszę się, że p±czki smakowały i dziękuję za piękn± ocenę. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-02 08:07:59]
te p±czki s± pyszne, 5+ za przepis...
Ala [2011-03-01 21:57:04]
To cieszę się i dziękuję za zaufanie. Mam nadzieje, że p±czki też się udadz±, już trzymam kciuki :)
Dorota [2011-03-01 08:42:34]
Pani Doroto zrobię te p±czki i wieżę że będ± dobre ,ponieważ zawsze korzystam z Pani przepisów i wszystko wychodzi super. Pozdrawiam
Maria [2011-03-01 07:45:34]
Wczoraj robiłem, ¶wietne! Żeby się nie kleiły nabierałem ciasto łyżk± uprzednio zanurzon± w zimnej wodzie, a dłonie w m±ce. Można sobie ułatwić i nadzienie wstrzykiwać szpryc± do kremu, po upieczeniu - mniej pracy i też smaczne.
gemol [2010-02-12 17:42:19]
P±czki s± bardzo smaczne
Wiesława [2009-01-18 19:27:30]
barddzo dobre ,sama je robiłam długo zachowuj± ¶wierzo¶ć-polecam
teresa [2008-08-08 13:46:58]
Cudowne p±czki :)
Krista [2008-02-11 19:12:32]
Bardzo dobre p±czki.Dziękuję za przepis
lucynka350 [2008-01-28 15:15:59]
Nie, wody i ziemniaków nie solimy.
Dorota [2008-01-17 19:58:34]
Nie, nie - gdy tylko masa ostygnie należy dodać pozostałe składniki - ciasto ładnie wyrobić i formować p±czki. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-17 19:43:36]
czy tak samo długo( jak normalne drożdzowe ) trzeba je wyrabić?????
anula [2008-01-17 16:50:30]
a wode na ziemniaki nalezy osolic??
Mario [2008-01-16 13:54:53]
paluszki lizać s± super i nie wymagaj± zabardzo wiele pracy SUPER PŻCZUSIE
BIEDRONKA805 [2007-07-05 13:17:02]
zastanawialam sie czy mozna je upiec zamiast smazyc?
iwi [2007-03-31 22:02:33]
ja robir podobne tyle że bez nadzienia i stolnice na której robie ciasto polewam olejem nie klej± się
ela [2007-03-06 08:49:43]
ja robilam te p±czki juz dwa razy i za kazdym razem s± pyszniutkie,polecam!!!
Luiza [2007-03-03 14:18:07]
cze¶ć tu ja dominika a ta wasza strona jest super s± tu bardzo super pszepisy mniam mniam
dominika [2007-02-26 21:26:34]
super przepis :)
mysia [2007-02-21 19:25:27]
Robiłam wczoraj te p±czki, tylko z połowy porcji. Zamiast marmolady do srodka dawałam po kawałku czekolady. Wyszły pyszne. Możecie mi wierzyć, że warto zrobić. S± mięciutkie i smaczne:) wielkie dzięki za przepis:)
Ania [2007-02-20 18:23:46]
ja z kilograma m±ki fakt bez ziemniaków ronbię 40 sztuk a a wam z 1kg m±ki i 1 kg ziemniaków wychodzi 30
anka [2007-02-17 11:46:03]
a mi nie wyszły
ancia [2007-02-16 15:04:52]
wczoraj robiłaj, ziemniaki dodałam które zostały mi z obiadu, było ich 75 dag. ciasto wcale mi się tak nie kleiło, ale wyszły super wielko¶ci kupnych 36 szt. Polecam, trzy razy super!!! s± naprawdę ekstra
roksi [2007-02-16 07:18:57]
bardzo dobre p±czki bardzo szybkie w wykonaniu Polecam
beti [2007-02-15 18:08:05]
ja dałam 3 żółtka i 3 całe jajka i 25 dkg masła ro¶linnego-nie kleiły się -wyszły super-miałam z tej porcji 40 p±czusiów
beacia [2007-02-15 16:38:11]
P±czki bardzo smaczne-przepis oceniam na 5
edyta [2007-02-15 15:19:29]
pychotka, chociaz sie ciasto faktycznie klei.Warto sprobowac....mniam...mniam
basia [2007-02-13 20:26:54]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy s± darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz się już teraz
Aby otrzymywać smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:
Smaczne listy s± darmowe.