Przepisy Extra

Ziemniaczane pączki

Składniki:

Ciasto:
1 kg ziemniaków
10 dag drożdży
20 dag masła
1 kg mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
4 jajka
¾ szklanki cukru
Ponadto:
marmolada wieloowocowa
olej do smażenia
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować. Następnie gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do dużej miski. Na gorące ziemniaki rozkruszyć drożdże, położyć masło, i zostawić tak na około 10 minut. Następnie łyżką wymieszać, tak aby wszystko się połączyło w jedną masę. Gdy ta masa ostygnie dodać mąkę pszenną, szczyptę soli, spirytus i ciasto wyrobić ręką. Jajka ubić z cukrem i dodać do ciasta. Delikatnie połączyć z ciastem i wyrobić ręką (ciasto wyjdzie takie luźne).

Marmoladę podzielić na małe cząstki, rozłożyć na deseczce i później łyżeczką nakładać na ciasto. Brać partiami ciasto, i rozłożyć je na lewej ręce (można ją mieć wcześniej posypaną mąką), następnie prawą ręką, łyżeczką kłaść marmoladę na rozłożone ciasto, i później tą prawą ręką delikatnie sklejać pączek. Tak zrobione pączki kłaść sklejeniem do dołu na wysypaną mąką np. stolnicę, i zostawić je na około 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto troszeczkę klei się do rąk, taki jego urok, ale po upieczeniu pączki wychodzą mięciutkie.

Olej rozgrzać. Dużą łyżkę wcześniej namoczoną w gorącym oleju przysunąć do pączka i delikatnie nożem nałożyć go na tę łyżkę i przenieść do rondla z tłuszczem. Tak postąpić z wszystkimi pączkami. Pączki piec w głębokim oleju z dwóch stron, po około 3 minuty na jednej stronie.

Po upieczeniu pączki wykładać na ręcznik papierowy. Ostudzić i posypać je cukrem pudrem.

Podane składniki wystarczą na około 32 ziemniaczane pączki.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
37 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pączki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Pączki
Komentarze do przepisu:
Jak dla mnie to bardzo ciekawy ten przepis... pączki z ziemniaków! :) zrobiłam je z ciekawości i... musze powiedzieć, że fajny jest. pączki bardzo mięciutkie, i takie żółte w środku mi wyszły, myślę że to od rodzaju ziemniaków zależy, ale wychodzą fajne i duże - dzieci powiedziały jak kartofle ;)
Krystyna [2022-02-03 12:06:37]
Cieszę się, że pączki Wam się udały, pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2019-03-04 10:42:08]
Super wyszły!! Robiłam je w tym roku na Tłusty Czwartek, rodzinka nie poznała że tam są ziemniaki, ale w smaku były bardzo dobre! Dzięki za fajny pomysł, i czekam na kolejne sprawdzone Wasze receptury :) pzdr.
Łucynka36 [2019-03-04 10:40:44]
Powiem szczerze, ze tak sceptycznie podeszłam do tego przepisu, trochę dziwny jak dla mnie... W moich pączkach nigdy nie było ziemniaków, wiec trochę nie umiałam się przekonać, ale czytając Wasze komentarze w końcu się skusiłam ;) Tak na początek zrobiłam z połowy ilości składników, ale wyszły super, nie potrzebne te moje objawy :P Smaczne, fajne urosły jak prawdzie ziemniaki - mega - bardzo dobry smak miały, taki aksamitny jak dla mnie, kolejnym razem idę na całość i robię z podwójnych składników ;)
Izabella [2019-02-27 11:48:29]
Nie, bo te ziemniaki po tej wstępnej obróbce, aż tak bardzo gorące nie będą, proszę się nie bać. Także drożdże kładziemy na lekko ostudzone ziemniaki, i nie mieszamy ich razem (bo w środku to jeszcze ciepłe będą). Powodzenia :)
Dorota [2017-02-22 22:20:15]
Czy te gorące ziemniaki nie szkodzą drożdżom?
babcia [2017-02-22 18:56:07]
To gratuluję! :)
Dorota [2013-12-27 19:12:39]
Dziękuję bardzo! :)
Dorota [2013-01-16 11:04:22]
Najpyszniejsze pączki jakie jadłam!!!!!!!!
ewelina [2013-01-15 16:49:27]
Witam, ostatnio wszędzie słyszę, że pączki powinno się smażyć na smalcu, wtedy ten tłuszcz tak się nie pieni. Rondel powinien być otwarty. Jeśli chodzi o czas smażenia to trudno określić, bo to zależy od wielkości pączka i od temperatury tłuszczu. Jeśli pączki za szybko się rumienią (a nawet palą) to znaczy, że tłuszcz jest za gorący, one wtedy będą miały rumianą skórkę, a w środku będą surowe. Pączki powinno formować się małe, bo one będą jeszcze rosły, raz gdy je odstawimy w ciepłe miejsce, i drugi raz jak będą się smażyć. I tu ważna uwaga, do rondla nie powinno się wkładać za dużo pączków (3-4 zależy to też od wielkości rondla), bo one jak się pieką to rosną i potrzebują miejsca. Natomiast gdy wrzucimy dużo pączków naraz, wtedy tłuszcz się nieco schłodzi, przez co te pączki dłużej się pieką i piją tłuszcz. Może coś z tych porad się przyda, pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-16 09:18:48]
Pani Dorotko ,Drogie Panie, proszę o kilka wskazówek co do samego smażenia tych pączków, bo z tym mam zawsze kłopot tj. czy smażyć na oleju czy może na smalcu?/ czy przy rondlu zamkniętym?/ czy te 3-4 min. to wystarczy?/czy jest choćby teoretyczna temp. tłuszczu w jakiej powinno się smażyć?.Dziękuję za każdą poradę i pozdrawiam.Kasia O
Kasia O [2011-03-06 17:38:32]
Gratuluję udanych wypieków i cieszę się, że się udały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-02 12:28:58]
Cieszę się, że pączki smakowały i dziękuję za piękną ocenę. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-02 08:07:59]
To cieszę się i dziękuję za zaufanie. Mam nadzieje, że pączki też się udadzą, już trzymam kciuki :)
Dorota [2011-03-01 08:42:34]
Wczoraj robiłem, świetne! Żeby się nie kleiły nabierałem ciasto łyżką uprzednio zanurzoną w zimnej wodzie, a dłonie w mące. Można sobie ułatwić i nadzienie wstrzykiwać szprycą do kremu, po upieczeniu - mniej pracy i też smaczne.
gemol [2010-02-12 17:42:19]
Pączki są bardzo smaczne
Wiesława [2009-01-18 19:27:30]
barddzo dobre ,sama je robiłam długo zachowują świerzość-polecam
teresa [2008-08-08 13:46:58]
Cudowne pączki :)
Krista [2008-02-11 19:12:32]
Bardzo dobre pączki.Dziękuję za przepis
lucynka350 [2008-01-28 15:15:59]
Nie, wody i ziemniaków nie solimy.
Dorota [2008-01-17 19:58:34]
Nie, nie - gdy tylko masa ostygnie należy dodać pozostałe składniki - ciasto ładnie wyrobić i formować pączki. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-17 19:43:36]
czy tak samo długo( jak normalne drożdzowe ) trzeba je wyrabić?????
anula [2008-01-17 16:50:30]
a wode na ziemniaki nalezy osolic??
Mario [2008-01-16 13:54:53]
paluszki lizać są super i nie wymagają zabardzo wiele pracy SUPER PŻCZUSIE
BIEDRONKA805 [2007-07-05 13:17:02]
zastanawialam sie czy mozna je upiec zamiast smazyc?
iwi [2007-03-31 22:02:33]
ja robir podobne tyle że bez nadzienia i stolnice na której robie ciasto polewam olejem nie kleją się
ela [2007-03-06 08:49:43]
ja robilam te pączki juz dwa razy i za kazdym razem są pyszniutkie,polecam!!!
Luiza [2007-03-03 14:18:07]
cześć tu ja dominika a ta wasza strona jest super są tu bardzo super pszepisy mniam mniam
dominika [2007-02-26 21:26:34]
super przepis :)
mysia [2007-02-21 19:25:27]
Robiłam wczoraj te pączki, tylko z połowy porcji. Zamiast marmolady do srodka dawałam po kawałku czekolady. Wyszły pyszne. Możecie mi wierzyć, że warto zrobić. Są mięciutkie i smaczne:) wielkie dzięki za przepis:)
Ania [2007-02-20 18:23:46]
ja z kilograma mąki fakt bez ziemniaków ronbię 40 sztuk a a wam z 1kg mąki i 1 kg ziemniaków wychodzi 30
anka [2007-02-17 11:46:03]
a mi nie wyszły
ancia [2007-02-16 15:04:52]
wczoraj robiłaj, ziemniaki dodałam które zostały mi z obiadu, było ich 75 dag. ciasto wcale mi się tak nie kleiło, ale wyszły super wielkości kupnych 36 szt. Polecam, trzy razy super!!! są naprawdę ekstra
roksi [2007-02-16 07:18:57]
bardzo dobre pączki bardzo szybkie w wykonaniu Polecam
beti [2007-02-15 18:08:05]
ja dałam 3 żółtka i 3 całe jajka i 25 dkg masła roślinnego-nie kleiły się -wyszły super-miałam z tej porcji 40 pączusiów
beacia [2007-02-15 16:38:11]
Pączki bardzo smaczne-przepis oceniam na 5
edyta [2007-02-15 15:19:29]
pychotka, chociaz sie ciasto faktycznie klei.Warto sprobowac....mniam...mniam
basia [2007-02-13 20:26:54]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.