Przepisy Extra

Ziemniaki zapiekane z kalafiorem do piątkowej ryby

To bardzo fajny, prosty i dość szybki pomysł na piątkowy obiad, ale i nie tylko. Mięsożerne osoby spokojnie mogą dodać tutaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, szynkę lub wędzony boczek...

My jednak proponujemy wersję bez mięsa, którą będziemy podawać z rybką. Można też te kolorowe, pieczone ziemniaki podawać z kefirem lub maślanką - pycha!

Na upał takie danie jest idealne :)

Podczas zapiekania tej potrawy pięknie pachnie w całym domu, domownicy pytają tylko co tak ładnie pachnie, co to będzie i kiedy w końcu będzie ten obiad, bo już ich ściska w żołądku od tego zapachu... ;) A tu trzeba odczekać te 50 minut...

Ta zapiekanka jest fajnym pomysłem na obiad dla wegetarian. Czytaj więcej

To danie obiadowe jest idealne na każdy sezon, i latem świetnie smakuje serwowane na świeżym powietrzu, podane z kubkiem kefiru świetnie chłodzi w upalne dni, a zimą można do niego dodać więcej cebuli oraz bardzo zdrowy i aromatyczny czosnek - to po to żebyśmy nie dawali się przeziębieniom...

Potrzebne tu składniki zazwyczaj zawsze mamy pod ręką, no może oprócz kalafiora ;) Dlatego jak przyjdzie nam ochota na inne danie niż "ziemniaki + kotlet", to zawsze można się na tę prostą i zdrową zapiekankę skusić. To danie to także odmiana może nudnych już ziemniaków ;)

Zachęcamy do jego wypróbowania i życzymy smacznego.

Składniki:

70 dag ziemniaków (waga po obraniu)
25 dag kalafiora
15 dag marchwi (waga po obraniu)
6 dag selera (waga po obraniu)
5 dag pietruszki (waga po obraniu)
10 dag cebuli
5 dag pora
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
rozmaryn
majeranek
jarzynka (bez glutaminianu sodu)
sól
pieprz
1 liść laurowy
5 dag smalcu
szczypiorek

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w słupki, a następnie w plasterki (wyjdzie taka cienka kostka). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Do dużej miski przełożyć ziemniaki, kalafiora, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i por. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, rozmarynu, majeranku, jarzynki, soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.

Na dno średniej wielkości rondla rozłożyć połowę smalcu pokrojonego w plasterki, wyłożyć pokrojone warzywa, a na górze rozłożyć pozostały smalec również pokrojony w plasterki i listek laurowy.

Rondel zamknąć i całość zapiekać przez około 50-60 minut na małym ogniu. Podawać na ciepło z rybą i z dodatkiem pokrojonego szczypiorku. U nas były serwowane z makrelą w zalewie octowej, ale równie dobrze smakują również ze smażoną rybką - mniam :)

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.