Przepisy Extra

Żółte drożdżowe ciasto z jagodami i rabarbarem

To niezwykle łatwe i szybkie ciasto drożdżowe. Do tego ma piękny, żółty i kuszący kolor - a to wszystko dzięki... kurkumie.

Przepis dostałam od mojej kuzynki Ani, za co bardzo jej dziękuję :) Lecz jak to ja, zmieniłam co nieco i chyba to też się opłacało ;)

Jeśli ktoś nie lubi ciast drożdżowych, bo nie lubi bawić się w wyrabianie ciasta drożdżowego, to niech się jeszcze raz przełamie i zrobi ciasto według tego przepisu.

Tutaj nawet nie "moczymy" rąk w cieście, tylko po kolei dodajemy do miski poszczególne składniki, ostawiamy w ciepłe miejsca, a po upłynięciu zaledwie 60 minut całość mieszamy i wykładamy na formę. Można nawet powiedzieć, że jest to ciasto dla leniwych... bo za bardzo to tutaj się nie napracujemy ;) Czytaj więcej

Potem rozkładamy tylko ulubione owoce - u mnie akurat owoce sezonowe - jagody i rabarbar :) No i ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy... a przed podaniem sypiemy białym słodkim puchem, bądź polewamy lukrem - mniam!

Powiem Wam, że to ciacho jest tak dobre, że znika błyskawicznie i to jeszcze ciepłe ;) Dla mnie chyba takie jest najlepsze!

Jednym zdaniem: jest to niezawodny przepis na niezwykle proste i bardzo dobre ciasto na każdą okazję i na każdy sezon - latem ze świeżymi owocami, zimną z morzonymi, a w okresie świątecznym z dodatkiem masy serowej lub makowej. Może też być z rodzynkami, żurawinami, orzechami, słonecznikiem - co kto lubi - pycha :)

Polecam i życzę smacznego!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki kukurydzianej
10 dag drożdży
250 ml mleka
5 jajek
sól
½ szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
¾ szklanki oleju
kurkuma
Owocowy wkład:
25 dag rabarbaru (masa po obraniu)
1 ½ łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka bułki tartej
15 dag jagód
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać, aż masa będzie puszysta. Mleko lekko podgrzać.

Połowę mąki pszennej wsypać do miski, na mąkę rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wyłożyć ubitej jajka, wlać olej i na koniec rozsypać pozostałą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę kurkumy. Całość przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą i razem wymieszać. Jagody przebrać, opłukać i osuszyć.

Tradycyjną prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do formy. Na surowym cieście rozłożyć jagody, a na nim rabarbar. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Gratuluję udanego ciacha i pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2016-08-16 12:12:52]
Dzisiaj upiekłam to ciasto,wyszło przepyszne.Polecam ten przepis naprawdę nie ma przy nim pracy a jaki efekt.
dorota [2016-08-12 00:22:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.