Zupa cebulowa krem z grzankami

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.307692307 stars based on 13 reviews Zupy

Składniki:

1/2 kg cebuli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki pszennej
ok. 750 ml bulionu
przyprawa w płynie Maggi
pieprz
Dodatkowo:
4 kromki chleba tostowego
10 dag żółtego sera (np. ementaler)

Sposób wykonania:

Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Ostudzić i zmiksować blenderem. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem.

Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Gorącą zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo i cieszę się, że zupka smakowała :)
Dorota [2013-03-01 14:39:41]
Bulion można zrobić w następujący sposób: Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać mięso z kością np. wołowe i gotować na średnim ogniu około 90 minut, następnie zebrać szumowiny i dodać obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler, cebulę (można ją wcześniej lekko opalić nad ogniem) i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Można też dodać lubczyk, por, ząbki czosnku lub suszone grzyby. Całość jeszcze gotować razem przez około 30 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem i bulion przecedzić. Do czystego bulionu można dodać drobno pokrojony koperek lub natkę zielonej pietruszki. Smacznego :)
Dorota [2013-01-04 21:40:39]
To bardzo się cieszę, że zupka tak zasmakowała. Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-16 09:38:22]
Dziękuję za skorzystanie z przepisu, mam nadzieję, że zupka smakowała. Również pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-22 22:04:39]
Bardzo się cieszę, że zupa smakowała :)
Dorota [2012-03-23 13:55:41]
Można dodać, pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-26 10:48:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.