Przepisy Extra

Zupa fasolowa z fasolki konserwowej

Zupy to obowiązkowe danie każdego obiadu. Można przygotować je z różnych produktów. Istnieje chyba niezliczona ilość przepisów na zupy...

Mogą mieć charakter wytrawny, wykonane na bazie wywarów z mięsa z dodatkiem jarzyn, a nawet ziół. Popularne są zupy rybne, które również mogą zawierać warzywa lub zioła. Inną grupą tych potraw są zupy na słodko, do wykonania których wykorzystuje się owoce.

Zupy w zimie mogą rozgrzewać, a latem chłodzić organizm człowieka.

Do przygotowania zup można wykorzystywać zarówno warzywa i owoce świeże, jak również mrożone lub suszone. Produkty te można łączyć w dowolnych kombinacjach i ilościach. I zapewne zupa zawsze będzie smaczna i zdrowa. Jak widać zupy można gotować z różnych produktów, wykorzystując to co akurat mamy w lodówce lub spiżarni... Czytaj więcej

Poniżej znajdziecie klasyczny przepis kulinarny na zupę jarzynową z dodatkiem białej fasolki. U nas jest to fasolka z puszki, ale może to również być zwykła fasolka typu Jaś. Z fasolką z puszki jest o wiele szybciej i wygodniej.

Z podanego przepisu wyjdzie smaczna i pożywna zupa, doskonała tak jak zresztą wszystkie zupy, na każdą porę roku.

Polecamy i życzymy smacznego :)

Składniki:

1 puszka białej fasolki konserwowej
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 kostka rosołowa
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
przyprawa w płynie Maggi
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Do garnka wlać około 3 litry zimnej wody. Dodać kostkę rosołową i zagotować. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, umyć i wrzucić do gotującego się bulionu. Gdy będą już miękkie, wyciągnąć, lekko ostudzić i pokroić w kostkę (najlepiej siatką do krojenia jarzyn). Dodać do zupy wraz z białą fasolką konserwową (razem z zalewą z puszki). Całość wymieszać i zagotować.

Masło przełożyć na patelnie i gdy się roztopi dodać mąkę pszenną. Dokładnie rozmieszać i chwilkę smażyć, dodać zimnej wody (około 1/3 szklanki) wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Zagotować i zupę zdjąć z ognia. Następnie dodać przyprawę w płynie Maggi i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Jarzynowa
Komentarze do przepisu:
To cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Dorota [2015-07-29 23:41:16]
Bardzo smaczna !
Marzenka K. [2014-12-10 09:26:17]
Dziękuję :) A z tym mięskiem, to brzmi smakowicie :)
Dorota [2013-12-25 23:58:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.