Przepisy Extra

Zupa krem z czerwonych buraków

Składniki:

Zupa:
50 dag czerwonych buraków
10 dag marchwi
10 dag pietruszki (korzeń)
5 dag selera
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
10 dag cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
10 dag jabłek
sos sojowy
ostra papryka w proszku
tymianek
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Dodatkowo:
śmietana 18%
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać gorącą wodą (około 1 ½ litra). Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (przez około 60 minut).

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek obrać, opłukać, zmiażdżyć i dodać do cebuli. Jeszcze chwilkę razem podsmażyć. Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka z warzywami przełożyć cebulę z czosnkiem i jabłka. Wszystko razem wymieszać i pogotować razem jeszcze 5 minut. Następnie z zupy wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę.

Do zupy dodać kilka kropli sosu sojowego, szczyptę ostrej papryki w proszku, tymianku oraz sok z cytryny. Przyprawić do smaku sola i pieprzem.

Gotową gorącą zupę rozlać na talerze. Na środek zupy wyłożyć 1 łyżeczkę śmietany i rozciągnąć ją wykałaczką, kształtując gwiazdę. Całość posypać natką zielonej pietruszki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4.692307692 stars based on 13 reviews Zupy
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że smakowała i również pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-05 22:42:33]
Zupka pycha.pozdrawiam
Kasia O [2013-01-05 08:38:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.