Przepisy Extra

Zupa krem ziemniaczano-dyniowy z grzankami

Składniki:

1 litr wody
2 liście laurowe
25 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag selera (waga po obraniu)
2 łyżki oleju
5 dag pora
35 dag dyni (waga po obraniu)
3 ząbki czosnku
kurkuma
ostra papryka w proszku
sól
pieprz
przyprawa w płynie Maggi
20 dag serka topionego (np. z szynką)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Grzanki:
2 kromki chleba
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
Dodatkowo:
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i zagotować. Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.

W rondelku rozgrzać olej. Por opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do pora i razem smażyć, ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Następnie całość przełożyć do garnka i razem zagotować. Z zupy wyjąć liście laurowe. Dodać szczyptę kurkumy, ostrej papryki w proszku, soli, pieprzu, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi oraz serek topiony. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. W ¼ szklance wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się zupy. Zagotować i zdjąć z ognia.

Chleb pokroić w kostkę, oprószyć sodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć na suchą patelnię i zrumienić.

Zupę krem podawać z grzankami i natką zielonej pietruszki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.