naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Desery i lody - Przepisy kulinarne

r e k l a m a
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Najnowsze artykuły
 

Przepisy na desery nie tylko na zimno

Deser to niewielki, prosty w przygotowaniu i pyszny w smaku, a do tego słodki dodatek do posiłku głównego. Niektórzy smakosze nie mogą sobie wyobrazić obiadu, bądź innego posiłku bez deseru, który jest jak gdyby zwieńczeniem posiłków głównych, dlatego że podawany jest zwykle jako ostatnia potrawa. Jest słodki, ma więc dużą wartość energetyczną, co powoduje, że po jego zjedzeniu na pewno nie będziemy głodni.

Do kategorii deserów można zaliczyć bardzo wiele różnego rodzaju potraw. Najogólniej desery dzielą się na zimne i gorące. Lody, torty lodowe i sorbety, a także galaretki owocowe oraz owoce w galarecie, kremy, musy, mleczne galaretki to przykłady deserów zimnych. Desery gorące tomiędzy innymi budynie, kisiele, suflety i mleczka.

Czy desery są trudne do wykonania w domowej kuchni? To zależy. Na pewno takie wykwintne desery, do których potrzeba rzadkich i trudno dostępnych u nas produktów mogą stanowić jakieś wyzwanie dla początkujących domowych cukierników. Jednak najczęściej jako desery podawane są proste i raczej łatwe do wykonania galaretki, musy, bezy, lody lub owoce odpowiednio przetworzone i udekorowane, bo trzeba dodać, że desery to często arcydzieła sztuki kulinarnej. Deserem może być również ciasto, różne rodzaje budyniów i kisieli, słodycze, sałatki owocowe, kompoty, suflety, puddingi i wiele innych wyrobów i produktów. Czytaj więcej

Jak już wspomniano powyżej, jednym z rodzajów deserów są lody. Oczywiście w sprzedaży jest mnóstwo lodów, ale wykonane własnoręcznie lody domowe, będą najsmaczniejszym i najmilszym smakołykiem np. po obiadzie. Lody, wbrew pozorom można jeść bez obawy o zdrowie przez cały rok, w lecie dają ochłodę, a w zimie hartują organizm. Dzieci dwa razy nie trzeba namawiać na lody, one wiedzą co dobre ;)

Podstawowymi składnikami lodów przygotowywanych w domu jest mleko i śmietanka. Dla urozmaicenia i polepszenia właściwości smakowych często dodaje się do nich owoce lub bakalie.

Większość z nas nie może sobie wyobrazić dnia bez słodyczy, lodów i deserów... ogólnie mówiąc: dnia bez cukru. Niektórzy nawet uważają, że dzień bez słodkich rarytasów jest dniem straconym... Dlatego warto sobie w domowym zaciszu przygotować słodki deser, który doda nam energii, poprawi humor, a może i przegoni ból głowy?! :)

Starannie przygotowany i pięknie udekorowany deser może być też ucelebrowaniem ważnych momentów w naszym życiu, np. romantyczny deser z czerwonych galaretek i truskawkowych lodów polany np. ajerkoniakiem lub karmelową krówką na walentynkowy lub zaręczynowy wieczór :)

 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl