Smaczne owoce jesieni - kasztany jadalne
Artykuł pochodzi ze strony www.smaczny.pl.
Autor artykułu:
 Agnieszka

Kasztany... kiedy kwitną w maju dają znać, że to czas matur, jesienią natomiast z ich owoców powstają cudaczne ludziki. Jednak to pospolite w Polsce drzewo wcale nie nazywa się kasztanem a kasztanowcem zwyczajnym, a jego owoce nie są jadalne. Jako kulinarny przysmak wykorzystuje się natomiast kasztany jadalne.

Kasztany jadalne - co to takiego?

Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych i pochodzi z Azji Mniejszej. Obecnie najczęściej spotykany jest w krajach basenu Morza Śródziemnego. Kasztan jadalny jest drzewem bardzo wrażliwym na niskie temperatury, dlatego w Polsce można go spotkać jedynie w cieplejszych regionach kraju (na Dolnym Śląsku, Pomorzu) oraz ogrodach botanicznych.

Kasztany jadalne wyglądają nieco inaczej niż dobrze nam znane owoce kasztanowca. Są mniejsze (do 3 cm średnicy), spłaszczone z jednej strony i mają stożkowaty kształt. Owocami kasztana są orzechy, umieszczone po 2 lub 3 w kolczastej okrywie. Dojrzewają pod koniec października. Kasztany mają mączny miąższ i lekko orzechowy, słodki posmak.

Cenny skład

Kasztany jadalne zawierają dużo skrobi (niemal 70%), a także białko i węglowodany przypominające te ze zbóż i ryżu. Są także źródłem soli mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin, zwłaszcza z grupy B, ale także witaminy C, E, K. Dostarczają także kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego), garbników, błonnika oraz lecytyny, która pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

Ponadto kasztany nie zawierają glutenu. Są więc zalecane w diecie osób cierpiących na celiakię, czyli osób nietolerujących gluten. Kasztany są lekkostrawne, ale wysokokaloryczne - 100 gram owoców to ok. 200 kalorii.

Kasztany mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ wzmacniają organizm i zapobiegają infekcjom.

Na co zwrócić uwagę kupując kasztany?

Kupując kasztany powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na stan skórki - powinna być błyszcząca i nienaruszona, sucha, bez przebarwień i śladów pleśni. Lepiej także wybierać owoce cięższe. Lekkie owoce mogą oznaczać, że są mocno wyschnięte.

Do spożycia nadają się wyłącznie dojrzałe i świeże owoce. Kasztany należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu lub lodówce przez 1-2 tygodnie. Świeże kasztany można także zamrażać i przechowywać w ten sposób nawet do 12 miesięcy.

Z czym to się je?

Ponoć „najlepsze kasztany są na placu Pigalle”, ale można je spotkać także w polskich sklepach. Kasztany można jeść na surowo, upieczone lub ugotowane. Można z nich także produkować mąkę, która służy do wypieku chleba i ciast.

Z kasztanów jadalnych przyrządza się przetwory - konfitury, musy. Upieczone lub ugotowane kasztany zalewa się marynatą z karmelu lub miodu i pasteryzuje w słoikach. Z kasztanów jadalnych można również przygotować nadzienia do mięs (kurczaka, indyka), puree, wykorzystywać jako dodatek do sałatek, ciast i deserów.

Pieczone kasztany - jak to zrobić?

Kasztany jadalne najłatwiej piecze się w piekarniku, ale można je także przygotowywać na grillu lub mocno rozgrzanej patelni.

Aby upiec kasztany w piekarniku w pierwszej kolejności należy naciąć łupinki (wzdłuż lub na krzyż na czubku). W przeciwnym wypadku przeniesiemy się na pole bitwy - podczas pieczenia miąższ zwiększa objętość, a nie znajdując ujścia rozsadza łupinkę i wybucha! ;)

Nacięte kasztany ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. Piec 20-30 minut. Warto spróbować jednego, aby sprawdzić czy jest już wystarczająco miękki.

Póki są ciepłe kasztany trzeba obrać z twardej łupinki i zamszowej błonki... później pozostaje już tylko delektowanie się delikatnym, słodkim miąższem.

Zdjęcie istockphoto.com © 竜 山崎