Orkisz - ziarno pełne zdrowia

Orkisz znany był już w starożytności. Wtedy to był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Uważano bowiem, że wzmacnia organizm, dodaje siły i witalności. Dziś wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a to dlatego, że jest źródłem wielu cennych składników odżywczych i niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm.

Co to jest?

Orkisz to wysokogatunkowy gatunek zboża z rodziny wiechlinowatych. Pszenica orkisz nazywana jest również szpelcem. Charakteryzuje się dużą odpornością na niesprzyjające warunki pogodowe i choroby, dlatego nie wymaga stosowania nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. Mało tego, nawożony daje mniejsze plony.

Od tradycyjnego zboża różni się budową i właściwościami. Ziarno otacza łuska, która jest dość gruba i chroni wnętrze przed zanieczyszczeniami. Orkisz jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, które w dodatku nie znajdują się, tak jak w pozostałych w łusce, ale wewnątrz niej. Zawiera węglowodany (głównie skrobię), białko, witaminy A, E, D i z grupy B, składniki mineralne - żelazo, potas, wapń, cynk, krzem, a także błonnik. W porównaniu z tradycyjnym ziarnem pszenicy jest bogatszy w lepiej przyswajalny gluten. Dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Dojrzałe ziarna zawierają rodanid - substancję, będącą naturalnym antybiotykiem. Rodanid wspomaga układ odpornościowy i zapobiega niedokrwistości. Najbardziej wartościowe składniki znajdują się w wewnętrznym ziarnie.

Wybór produktów z orkiszu jest szeroki. Możemy wybierać spośród postaci kaszy, makaronów, pieczywa, płatków, otrębów, mąki, syropu, a nawet kawy i piwa orkiszowego. Można znaleźć także oryginalne produkty - np. chrupki orkiszowe z melasą, które można jeść jako zdrową i smaczną przekąskę.

Samo zdrowie

Orkisz wraca do łask i budzi coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm.

Orkisz ma dużo właściwości zdrowotnych m.in.:

  • reguluje trawienie;
  • zmniejsza poziom cholesterolu;
  • podnosi odporność organizmu;
  • reguluje poziom cukru i insuliny we krwi;
  • wzmacnia system nerwowy;
  • pozytywnie wpływa na samopoczucie;
  • pomaga przy zmęczeniu i spadku energii;
  • poprawia aktywność mózgu i koncentrację;
  • zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych;
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu;
  • wpływa na procesy krwiotwórcze;
  • pobudza organizm do pozbywania się toksyn;
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
  • Kąpiel w wywarze z plewek jest środkiem pomocniczym w wielu dolegliwościach skórnych. Plewy orkiszowe wykorzystuje się również jako wypełnienie poduszek, materaców itp. Poprawiają one krążenie, usuwają wzmożone napięcie mięśni, łagodzą bóle, ułatwiają zasypianie, a także zapobiegają powstawaniu odleżyn.

    Orkisz ze względu na swoje właściwości szczególnie zalecany jest w diecie diabetyków. Poleca się go również przy kłopotach z układem krążenia, chorobach wątroby i nerek. Warto po niego sięgać w stanach przemęczenia, przy spadku odporności. Jest pomocny przy nawracających zakażeniach, alergiach i zaburzeniach przemiany wapnia.

    Ponadto ziarna orkiszu łagodzą objawy chorób takich jak:

  • schorzenia żołądka i jelit (zapalenie jelita grubego, biegunki, zaparcia, uchyłkowatość jelit, bolesne skurcze jelit);
  • choroby serca i układu krążenia (stany pozawałowe, miażdżyca, ryzyko udaru);
  • choroby przemiany materii;
  • schorzenia reumatyczne;
  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
  • osłabienie organizmu po długotrwałych antybiotykoterapiach;
  • choroby na tle nerwowym (depresje, spadki nastroju);
  • alergie pokarmowe.
  • Jeśli chodzi o sposób przyrządzania orkiszu warto pamiętać, by nie używać naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych ani z uszkodzoną emalią. Zaleca się także, by potraw gotowanych nie odcedzać, bo w ten sposób pozbywamy się cennych składników odżywczych.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-08-31]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Droga Pani poprosze, o taki sprawdzony przepis na chleb orkiszowy.Pozdrawiam
    Kasia O [2012-09-03 08:24:47]
    Dziś upiekłam chleb orkiszowy. Artykuł bardzo pomocny i ciekawy, dziękuję za te wszystkie informacje.
    Jadwiga [2012-09-02 00:19:26]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter

    Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

    Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

    Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.