Witam.
Dziś chciałbym przedstawić poprawioną funkcję kalkulatora wartości odżywczych i kalorii.
Kalkulator umożliwia obliczenie wartości odżywczych dla dowolnych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie aby wkleić tam składniki z dowolnego przepisu znalezionego w Internecie i obliczyć wartości odżywcze i liczbę kalorii dla niego. Można także obliczyć wartości dla dowolnie wpisanych składników.
Tak to wygląda dla przykładowych produktów:
Kalkulator dostępny jest dla uzyt
Składniki: 15 świeżych papryczek jalapeno 1 opakowanie sera feta 15 plasterków boczku 1 łyżka masła czosnkowego sól
Przygotowanie: Papryczki umyć , przekroić wzdłuż na pół , usunąć gniazda nasienne i posolić . Do każdej połówki nałożyć odrobinę masła czosnkowego i kosteczkę sera feta , po czym całość owinąć boczkiem . Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C .
Składniki :
1 sprawiony i zamrożony królik
olej
2 cebule
majeranek
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna
3 łyżki mąki
Przygotowanie :
1 . królika rozmrozić , pociąć na porcje i podsmażyć na oleju . Mięso włożyć do wody i moczyć 1 godzinę , po czym osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do brytfanki .
2 . Królika posolić i ponownie zrumienić w brytfance na oleju . Dodać pocięte w piórka cebule . Całość oprószyć przyprawą uniwersalną , majerankiem oraz pieprzem .
Czasem kupujemy gotowe filety rybne do smażenia , ale zdarza się , że i całą rybę , którą trzeba przygotować . Oczyszczenie jej z łusek to czasem lada wyzwanie . Aby wykonać to precyzyjnie i bez większego wysiłku , skrapiam rybę octem . Wówczas łuski są bardziej podatne na skrobanie .
Ciasto drożdżowe zwykle ozdabiasz kruszonką ? Możesz urozmaicić te wypieki i wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posypać makiem lub płatkami migdałowymi . A smak babki piaskowej polepszysz , gdy do masy dodasz 2 łyżki rumu i startą skórkę cytrynową .
Składniki :
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 por
vegeta
olej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Przygotowanie :
1 . Filety kroimy w kostkę , a pora w piórka . Mieszamy z vegetą , sokiem z cytryny i 4 łyżkami oleju . Odstawiamy do lodówki na 8 godzin .
2 . Następnie dodajemy obie mąki , wbijamy jajko i mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron .
Witajcie Drodzy Czytelnicy!
Jestem Aga. Interesuje się gotowaniem, ale wbrew pozorom wole dobrze zjeść niż odchudzać się na siłe. Akceptuje siebie taką jaką jestem. Pozostałe moje zainteresowania to słuchanie muzyki i jazda na rowerze. Muszę się Wam ponadto do czegoś przyznać - kocham pizzę! Wprost nie mogę bez niej żyć. Jeżeli przynajmniej raz w tygodniu nie zjem pizzy, to jestem chora. Dziwne? Może trochę, ale taka jest prawda. Od wielu lat sprawdzam różne pizzerie kraków i mam szerokie
Składniki :
1 główka sałaty szarpanej
7 plasterków wędzonego łososia
1 pęczek szparagów
1 cytryna
100 g białego ryżu
1/2 puszki ananasa
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
Przygotowanie :
Szparagi oczyścić , a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości . Wyjąć je z wody i 3/4 szparagów pokroić na kawałki , resztę zostawić w całości . Sałatę umyć i podzielić na kawałki . Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli , po czym osączyć i przełożyć do większe
Składniki :
2 piersi z kurczaka
3 marchewki
2 małe chili
kolendra
10 dag kiełków fasoli
olej
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
1 strąk papryki czerwonej
1 strąk papryki żółtej
groszek cukrowy
Przygotowanie :
Piersi z kurczaka usmaż z obu stron na złoty kolor . Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w plasterki marchewkę . Gdy będzie miękka , dodaj resztę pokrojonych warzyw . Całość dopraw do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym . Pod koniec smażenia wrzuć kiełki
Składniki ;
1 łyżka cukru
60 ml wody
3 papryczki chili
Ciasto :
250 g masła
18 dag cukru
1 op cukru waniliowego
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
100 g czekolady
30 g kakao
Przygotowanie :
[*]Podgrzej wodę z cukrem , mieszając , aż cukier się rozpuści . Dodaj drobno posiekane papryczki chili , gotuj przez 2 minuty . Odstaw do ostygnięcia . Odcedź nadmiar płynu .
[*]Miękkie masło utrzyj z drobnym cukrem i cukrem waniliowym . Wbij jajko , znów u
By usunąć cienką zewnętrzną skórkę z migdałów i orzechów włoskich , zalewamy je wrzątkiem , a następnie wkładamy na krótko do zimnej wody . Orzechy laskowe dobrze jest natomiast przed obraniem wstawić na parę minut do piekarnika .
Udka kurczaka są wyjątkowo smaczne , gdy ich zewnętrzna warstwa jest chrupka i aromatyczna . Dlatego ważne , by przed ich pieczeniem dokładnie obtoczyć je w panierce . Polecam przepyszną panierkę z wiórków kokosowych . By ją zrobić , udka oprósz solą , pieprzem , słodką papryką , zamocz w roztrzepanym jajku , obtocz w wiórkach kokosowych , lekko je przyciskając . Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C . Po prostu palce lizać .
Składniki :
4 łyżki kolorowych owoców kandyzowanych
1 szklanka płynnego miodu
1 szklanka drobnego cukru
1/2 kg migdałów
wisienki kandyzowane do dekoracji
olej do posmarowania blachy
Przygotowanie :
1 . Migdały zalej wrzątkiem , a gdy już przestygną , odcedź je na sicie i zdejmij z nich skórkę . Następnie pokrój je ostrym nożem w słupki . Pokrojone migdały przełóż do miski i wymieszaj z kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę .
2 . Do szerokiego rondla przesy
Składniki :1,5 kg podgardla wieprzowego
1/2 kg słoniny
1/2 kg swojskiej kiełbasy
2 cebule
1 winne jabłko
sól
pieprz
Przygotowanie ;
1 . Podgardle i słoninę zmiel w maszynce z grubym sitkiem . Masę mięsną przełóż do garnka . Podlej wodą , posyp solą i pieprzem . Duś około godziny na niedużym ogniu .
2 . Kiełbasę pokrój na małe kawałki . Cebule obierz , posiekaj . Razem z kiełbasą dodaj 15 minut przed końcem duszenia . Jabłko umyj , osusz , zetrzyj na tarce o grubych o