Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Tanie zdrowe jedzonko

  • wpisów
    63
  • komentarzy
    7
  • wyświetleń
    160708

O blogu

Będę przedstawiać smaczne i niedrogie szybkie dania i nie tylko

Wpisy na tym blogu

wiwona

Składniki:
15 świeżych papryczek jalapeno
1 opakowanie sera feta
15 plasterków boczku
1 łyżka masła czosnkowego
sól

Przygotowanie:
Papryczki umyć , przekroić wzdłuż na pół , usunąć gniazda nasienne i posolić .
Do każdej połówki nałożyć odrobinę masła czosnkowego i kosteczkę sera feta , po czym całość owinąć boczkiem .
Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C .

wiwona

Składniki :

  • 1 szklanka mąki orkiszowej drobno mielonej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka sojowego naturalnego bez cukru
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szczypta soli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ulubiona konfitura

Przygotowanie :

1 . Mąkę orkiszową i kukurydziana starannie mieszamy , a potem przesiewamy przez sito .

2 . Do mąki wlewamy mleko sojowe i gazowaną wodę mineralną . Dodajemy szczyptę soli . Miksujemy tak długo , aż otrzymamy ciasto bez grudek , gładkie , o konsystencji gęstej śmietany . Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki , aby odpoczęło .

3 . Patelnię o nieprzywierającej powłoce lekko natłuszczamy oliwą i rozgrzewamy na średnim ogniu . Wlewamy na nią 1/3 szklanki ciasta ,aby otrzymać grubsze naleśniki .

4 . Naleśniki smażymy po 3 minuty z każdej strony . Przekładamy na podgrzane talerze , dodajemy np . konfiturę truskawkową .

wiwona

Domowa Granola

Domowa granola .

Składniki :

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka posiekanych orzechów
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyzki jogurtu greckiego
  • ulubione owoce

Przygotowanie :

1 . Na suchą patelnię wsypać płatki , orzechy i migdały . Prażyć , mieszajac co jakiś czas , aż płatki staną się chrupiące . Dodać cynamon i miód . Do miseczki przełożyć jogurt oraz ulubione owoce . Do jogurtu dodać uprażone płatki i dokładnie wszystko wymieszać .

wiwona

Królik Pieczony W Majeranku

Składniki :

  • 1 sprawiony i zamrożony królik
  • olej
  • 2 cebule
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • 3 łyżki mąki

Przygotowanie :

1 . królika rozmrozić , pociąć na porcje i podsmażyć na oleju . Mięso włożyć do wody i moczyć 1 godzinę , po czym osuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do brytfanki .

2 . Królika posolić i ponownie zrumienić w brytfance na oleju . Dodać pocięte w piórka cebule . Całość oprószyć przyprawą uniwersalną , majerankiem oraz pieprzem . Mięso podlać wodą i dusić do miękkości .

3 . Królika wyjąć z brytfanki i ponownie poddusić na patelni z odrobiną rozgrzanego oleju . Powstały w brytfance sos podgrzać , doprawić do smaku i zagęścić mąką . Serwować jako dodatek do królika .

wiwona

Sposób Na Rybę .

Czasem kupujemy gotowe filety rybne do smażenia , ale zdarza się , że i całą rybę , którą trzeba przygotować . Oczyszczenie jej z łusek to czasem lada wyzwanie . Aby wykonać to precyzyjnie i bez większego wysiłku , skrapiam rybę octem . Wówczas łuski są bardziej podatne na skrobanie .

wiwona

Mak I Migdały

Ciasto drożdżowe zwykle ozdabiasz kruszonką ? Możesz urozmaicić te wypieki i wierzch ciasta przed włożeniem do pieca posypać makiem lub płatkami migdałowymi . A smak babki piaskowej polepszysz , gdy do masy dodasz 2 łyżki rumu i startą skórkę cytrynową .

wiwona

Świateczna Stefenka

Składniki ;

CIASTO :

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

    'KREM:

    • 1 l mleka 3,2%
    • 7 łyżek kaszy manny
    • 1 szklanki cukru pudru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 3/4 kostki margaryny
    • powidła śliwkowe

    Przygotowanie :

    1 . Margarynę , miód i cukier stop , przestudź . Mąkę przesiej wraz z sodą oczyszczoną i kakao . Dodaj stopioną przestudzoną masę . Wbij jajka.

    2 . Ciasto wyrób , aż składniki się połączą . Wstaw na godzinę do lodówki . Potem rozwałkuj je i wylep nim dno formy . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C . Przestudź i przekrój poziomo na 3 części .

    3 . Mleko zagotuj z cukrem pudrem i kaszą manną . Gotuj na małym ogniu przez 15 minut , mieszając . Masę ostudź .

    4 . Miękką margarynę utrzyj na puch , dodając po łyżce kaszy manny . Wlej sok z cytryny .

    5 . Płaty ciasta posmaruj powidłami , następnie przełóż je kremem . Wierzch ciasta można posmarować resztą kremu i udekorować czekoladowymi gwiazdkami .,

wiwona

Kotlety Z Pora

Składniki :

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 por
  • vegeta
  • olej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko

Przygotowanie :

1 . Filety kroimy w kostkę , a pora w piórka . Mieszamy z vegetą , sokiem z cytryny i 4 łyżkami oleju . Odstawiamy do lodówki na 8 godzin .

2 . Następnie dodajemy obie mąki , wbijamy jajko i mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron .

wiwona

Składniki :

  • 1/2 kg karpia
  • 1/2 kg buraków
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 pęczek natki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pietruszka
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

    Przygotowanie :

  1. Pietruszkę , cebulę i czosnek obierz . Zalej litrem wody . Dodaj koperek , natkę i przyprawy , gotuj 10 minut . Dodaj pokrojonego karpia , gotuj 20 minut . Karpia wyjmij , wywar przecedź . Wrzuć pokrojone buraki , gotuj 30 minut . Przypraw octem , solą , cukrem i pieprzem . Posyp majerankiem . Podawaj z uszkami .
wiwona

Składniki :

  • 2 kg kaczka
  • 6 jajek
  • 1,5 kg mieszanego mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie :

1 . Cztery jajka ugotuj na twardo . Ostudź , obierz . Kajzerkę namocz w mleku , odciśnij . Pozostałe białka oddziel od żółtek . Czosnek przeciśnij przez praskę . Mielone mięso , żółtka , czosnek i kajzerkę dobrze wyrób . Białka ubij na sztywną pianę , połącz z farszem . Posyp przyprawą do mięsa mielonego , połącz , przypraw do smaku solą i pieprzem .

2 . Z kaczki delikatnie wyjmij kości , zaczynając od piersi . Skórę z mięsem zszyj , pozostawiając nieduży otwór . Napełnij mielonym mięsem i ugotowanymi jajkami . Otwór zszyj . Kaczkę natrzyj vegetą , włóż do brytfanki . Piecz 90 minut w 190 stopniach C . Co 15 minut kaczkę polej powstającym sosem .

wiwona

Zapiekanka Brokułowa

Składniki :

  • 1 mały kalafior
  • 1 duży brokuł
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 25 dag startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 dag miękkiego masła + 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie :

1 . Kalafior i brokuł podziel na różyczki , umyj . Marchewki i cukinię pokrój w kostkę a paprykę w szerokie paski . Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę .

2 . Do rondla z osolonym wrzątkiem włóż marchewkę . Gdy będzie miękka , dodaj różyczki brokuła oraz cukinię i gotuj na małym ogniu około 5 minut . Łyżką cedzakową wyjmij brokuły i przełóż je do lodowatej wody . Marchewkę i cukinię osącz na sicie . Do drugiego garnka wlej wodę , dodaj sól , cukier oraz mleko . Gdy zacznie wrzeć , włóż różyczki kalafiora . Gotuj około 10 minut , odcedź i ostudź . Wszystkie ugotowane warzywa delikatnie wymieszaj .

3 . W misce roztrzep jajka , dodaj śmietanę , bułkę tartą, 5 dag miękkiego masła oraz starty ser i dokładnie wymieszaj . Dopraw do smaku solą i pieprzem .

4 . Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj łyżką masła , włóż ugotowane warzywa i polej przygotowanym sosem . Na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz paski papryki . Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .

wiwona

Składniki :

  • 1 główka sałaty szarpanej
  • 7 plasterków wędzonego łososia
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 cytryna
  • 100 g białego ryżu
  • 1/2 puszki ananasa
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

    Przygotowanie :

  1. Szparagi oczyścić , a następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości . Wyjąć je z wody i 3/4 szparagów pokroić na kawałki , resztę zostawić w całości . Sałatę umyć i podzielić na kawałki . Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli , po czym osączyć i przełożyć do większej miski . Plastry łososia pokroić na mniejsze kawałki . Cytrynę obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok . Plastry ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki . Do ryżu włożyć kawałki sałaty i skropić je oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny . Dodać resztę składników . Udekorować skórką z cytryny .
wiwona

Drób Z Woka

Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 małe chili
  • kolendra
  • 10 dag kiełków fasoli
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 strąk papryki żółtej
  • groszek cukrowy

    Przygotowanie :

  1. Piersi z kurczaka usmaż z obu stron na złoty kolor . Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w plasterki marchewkę . Gdy będzie miękka , dodaj resztę pokrojonych warzyw . Całość dopraw do smaku solą , pieprzem i sosem sojowym . Pod koniec smażenia wrzuć kiełki i razem jeszcze około 10 minut . Udekoruj kolendrą .
wiwona

Ciasteczka Z Chili

Składniki ;

  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml wody
  • 3 papryczki chili

    Ciasto :
    • 250 g masła
    • 18 dag cukru
    • 1 op cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody
    • 100 g czekolady
    • 30 g kakao

    Przygotowanie :

    [*]Podgrzej wodę z cukrem , mieszając , aż cukier się rozpuści . Dodaj drobno posiekane papryczki chili , gotuj przez 2 minuty . Odstaw do ostygnięcia . Odcedź nadmiar płynu .

    [*]Miękkie masło utrzyj z drobnym cukrem i cukrem waniliowym . Wbij jajko , znów utrzyj , dodaj mąkę , kakao i sodę . Wymieszaj .

    [*]Dodaj do ciasta drobno pokrojoną czekoladę i kandyzowane papryczki chili . Dokładnie wymieszaj .

    [*]Niewielkie porcje ciasta rozmieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez około 12 minut .

wiwona

Udka kurczaka są wyjątkowo smaczne , gdy ich zewnętrzna warstwa jest chrupka i aromatyczna . Dlatego ważne , by przed ich pieczeniem dokładnie obtoczyć je w panierce . Polecam przepyszną panierkę z wiórków kokosowych . By ją zrobić , udka oprósz solą , pieprzem , słodką papryką , zamocz w roztrzepanym jajku , obtocz w wiórkach kokosowych , lekko je przyciskając . Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C . Po prostu palce lizać .

wiwona

Kotlety Z Fasoli

Składniki :

  • 400 g fasoli
  • 100 ml mleka
  • bułka tarta
  • 80 g cebuli
  • 2 jajka
  • majeranek
  • olej
  • 150 g smalcu
  • 1 czerstwa bułka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie :

1 . Fasolę namoczyć , następnie ugotować . Bułkę namoczyć w mleku . Cebule obrać , pokroić w drobną kostkę , zeszklić na oleju .

2 . Fasolę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa . Wbić jajka , doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem , dodać cebulę , następnie całość wyrobić na gładką masę . Uformować z niej gruby wałek i podzielić na 10 równych części .

3 . Z każdej części uformować okrągłe kotlety . Obtoczyć w byuce tartej i usmażyć na smalcu .

wiwona

Migdałowe Karmelki

Składniki :

  • 4 łyżki kolorowych owoców kandyzowanych
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 kg migdałów
  • wisienki kandyzowane do dekoracji
  • olej do posmarowania blachy

Przygotowanie :

1 . Migdały zalej wrzątkiem , a gdy już przestygną , odcedź je na sicie i zdejmij z nich skórkę . Następnie pokrój je ostrym nożem w słupki . Pokrojone migdały przełóż do miski i wymieszaj z kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę .

2 . Do szerokiego rondla przesyp cukier i rozpuść go , podgrzewając na niewielkim ogniu . Gdy zacznie nabierać złotego koloru , połącz go w tymże rondlu z miodem . Teraz dodaj migdały oraz kandyzowane owoce i delikatnie wszystko wymieszaj łyżką .

3 . Masę wyłóż na blachę posmarowaną cienko olejem . Ciepłą masę migdałową rozsmaruj równomiernie na blasze .

4 . Blachę z masą odstaw do całkowitego ostygnięcia , najlepiej w chłodne miejsce . Gdy dobrze zastygnie , pokrój ją na mniejsze części . Układaj po kilka na talerzyku , na wierzchu ułóż po jednej wisience i podawaj .

wiwona

  • Składniki :1,5 kg podgardla wieprzowego
  • 1/2 kg słoniny
  • 1/2 kg swojskiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 winne jabłko
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ;

1 . Podgardle i słoninę zmiel w maszynce z grubym sitkiem . Masę mięsną przełóż do garnka . Podlej wodą , posyp solą i pieprzem . Duś około godziny na niedużym ogniu .

2 . Kiełbasę pokrój na małe kawałki . Cebule obierz , posiekaj . Razem z kiełbasą dodaj 15 minut przed końcem duszenia . Jabłko umyj , osusz , zetrzyj na tarce o grubych oczkach . Dodaj do smalcu . Smaż kilka minut , aż jabłko się rozpadnie. Lekko ostudź . Smalec zalej do kamionkowych miseczek .

wiwona

Kapuściane Klopsiki

Składniki :

  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • olej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smku

Przygotowanie :

1 . Kapustę poszatkuj , sparz wrzątkiem , ostudź . Cebule obierz , posiekaj . Mielone mięso wymieszaj z kapustą , cebulami , wbij jajka , dodaj kaszę , połącz na jednolitą masę . Przypraw solą i pieprzem . Z masy uformuj niewielkie klopsiki .

2 . Olej rozgrzej na patelni , obsmaż klopsiki ze wszystkich syron . Przełóż do żaroodpornej formy , zalej gorącym bulionem . Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C . Piecz , aż klopsiki wchłoną bulion .

wiwona

Słodkie Słoneczniki

Składniki :

Na ciasto :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 6 jajek

    Na krem i polewę ;

    • 1/4 kostki margaryny
    • 3 łyżki kakao
    • 1/4 szklanki wody
    • 1 mały kieliszek spirytusu
    • aromat rumowy
    • 40 dag śmietany 30 %
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią

    Przygotowanie :

    1 . Jajka rozbij . oddziel żółtka od białek . Białka wstaw do lodówki . Żółtka utrzyj z cukrem . Gdy masa stanie się jasna i cały cukier się rozpuści , dodaj mąkę , proszek do pieczenia oraz ocet .

    2 . Białka ubij na sztywną pianę . Połącz ją delikatnie z masą z mąki i żółtek , wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką . Ciasto przelej do okrągłej formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C .

    3 . Do naczynia wlej wodę , dodaj jeden cukier z prawdziwą wanilią , 1/4 kostki margaryny oraz kakao . Zagotuj na wolnym ogniu . Do ostudzonej polewy dodaj aromat , spirytus i wymieszaj .

    4 . Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty, obkrój równo boku . W każdym biszkopcie zrób niewielkie dziurki i wlej polewę .

    5 . Dobrze schłodzoną śmietanę ubij , dodaj cukier puder oraz zawartość pozostałego opakowania cukru z prawdziwą wanilią . Powstały krem wyłóż na nasączone biszkopty , wyrównaj wierzch oraz boki i odstaw w chłodne miejsce . Przed podaniem ciasto polej pozostałą polewą i wstaw do lodówki .

wiwona

Koreczkowy Jeżyk

Składniki :

  • 1 duże jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 ogórek
  • 30 szt zielonych oliwek
  • 10 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 pęczek rzodkiewek

Przygotowanie :

1 . Jabłko , paprykę , ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy . Z papryki usuwamy gniazdo nasienne . Ogórka obieramy . Dół jabłka odcinamy , tak by można je było postawić . Warzywa , kiełbasę i ser kroimy w kostkę podobnej wielkości .

2 . Na wykałaczki nabijamy na przemian paprykę ser , kiełbasę , rzodkiewki , ogórka i oliwki . Wbijamy w jabłko tak , by powstał jeżyk .

wiwona

Składniki :

  • 70 dag wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 twarde jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • olej do smażenia

Przygotowanie :

1 . Mięso pokrój , w plastry . Cebulę i czosnek drobno posiekaj .

2 . Posolone i obtoczone 2 mące mięso podsmaż na tłuszczu i przełóż do garnka . Dodaj cynamon , kurkumę , kminek , czosnek , cebulę , rozdrobnioną kostkę bulionową oraz wodę - tyle , by mięso buło zakryte .

3 . Mięso duś pod przykryciem co najmniej godzinę na małym ogniu . Gdy będzie miękkie , dopraw do smaku i dodaj jabłka . Całość gotuj jeszcze około 10 minut , aby jabłka się nie rozgotowały .

wiwona

Kiełbasa W Glazurze

Składniki :

  • 5 białych surowych kiełbas
  • 1/2 szklanki dżemu żurawinowego
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wódki

    Do dekoracji :

    • suszona żurawina
    • sałata
    • gałązki rozmarynu

    Przygotowanie :

    1 .Kiełbasy myjemy i nakłuwamy . Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 10 minut . Następnie wyjmujemy , lekko studzimy i smarujemy olejem .

    2 . Przygotowujemy glazurę : dżem żurawinowy mieszamy z chrzanem i wódką .

    3 . Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym . Pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C , aż się zrumienią . Smarujemy połową glazury i pieczemy jeszcze 10 minut . Następnie kiełbasy odwracamy i smarujemy pozostałą glazurą . Pieczemy kolejne 10 minut .

    4 . Sałatę myjemy , osuszamy i układamy na półmisku . Wykładamy kiełbasy . Dekorujemy żurawiną i rozmarynem .

wiwona

Oponki Serowe

Składniki :

  • 30 dag chudego twarogu
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania

    Ponadto :

    • 2 naczynia di wycinania oponek szklanka i kieliszek
    • płaski i wysoki rondel do smażenia w głębokim tłuszczu

    Przygotowanie :

    1 . Mąkę przesiej wprost na blat i połącz z proszkiem do pieczenia , dodaj zimne , pokrojone masło . Wszystkie składniki siekaj nożem tak , aby składniki się połączyły .

    2 . Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym i dodaj do ciasta . Następnie rozbij i dodaj całe jajka oraz zmielony twaróg . Szybko wyrób ciasto , powinno być spójne , ale nie musi być bardzo gładkie .

    3 . Ciasto rozwałkuj na niezbyt cienki placek , a następnie szklanką wycinaj placuszki . W każdym placuszku wycinaj mniejszy otwór kieliszkiem , tworząc oponki .

    4 . W płaskim rondlu rozgrzej dobrze tłuszcz . Na gorący tłuszcz kładź serowe oponki i smaż je z obu stron na złoty kolor . Gotowe wyjmuj łyżką cedzakową , ułóż na papierowym ręczniku , by osączyć z tłuszczu . Jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem .

×