Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Tanie zdrowe jedzonko

  • wpisów
    63
  • komentarzy
    7
  • wyświetleń
    165135

Słodkie Słoneczniki

wiwona

1228 wyświetleń

Składniki :

Na ciasto :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 6 jajek

    Na krem i polewę ;

    • 1/4 kostki margaryny
    • 3 łyżki kakao
    • 1/4 szklanki wody
    • 1 mały kieliszek spirytusu
    • aromat rumowy
    • 40 dag śmietany 30 %
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią

    Przygotowanie :

    1 . Jajka rozbij . oddziel żółtka od białek . Białka wstaw do lodówki . Żółtka utrzyj z cukrem . Gdy masa stanie się jasna i cały cukier się rozpuści , dodaj mąkę , proszek do pieczenia oraz ocet .

    2 . Białka ubij na sztywną pianę . Połącz ją delikatnie z masą z mąki i żółtek , wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką . Ciasto przelej do okrągłej formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C .

    3 . Do naczynia wlej wodę , dodaj jeden cukier z prawdziwą wanilią , 1/4 kostki margaryny oraz kakao . Zagotuj na wolnym ogniu . Do ostudzonej polewy dodaj aromat , spirytus i wymieszaj .

    4 . Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty, obkrój równo boku . W każdym biszkopcie zrób niewielkie dziurki i wlej polewę .

    5 . Dobrze schłodzoną śmietanę ubij , dodaj cukier puder oraz zawartość pozostałego opakowania cukru z prawdziwą wanilią . Powstały krem wyłóż na nasączone biszkopty , wyrównaj wierzch oraz boki i odstaw w chłodne miejsce . Przed podaniem ciasto polej pozostałą polewą i wstaw do lodówki .



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.