Słodkie Słoneczniki
Składniki :
Na ciasto :
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 6 jajek
Na krem i polewę ;- 1/4 kostki margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki wody
- 1 mały kieliszek spirytusu
- aromat rumowy
- 40 dag śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie :
1 . Jajka rozbij . oddziel żółtka od białek . Białka wstaw do lodówki . Żółtka utrzyj z cukrem . Gdy masa stanie się jasna i cały cukier się rozpuści , dodaj mąkę , proszek do pieczenia oraz ocet .
2 . Białka ubij na sztywną pianę . Połącz ją delikatnie z masą z mąki i żółtek , wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką . Ciasto przelej do okrągłej formy i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C .
3 . Do naczynia wlej wodę , dodaj jeden cukier z prawdziwą wanilią , 1/4 kostki margaryny oraz kakao . Zagotuj na wolnym ogniu . Do ostudzonej polewy dodaj aromat , spirytus i wymieszaj .
4 . Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty, obkrój równo boku . W każdym biszkopcie zrób niewielkie dziurki i wlej polewę .
5 . Dobrze schłodzoną śmietanę ubij , dodaj cukier puder oraz zawartość pozostałego opakowania cukru z prawdziwą wanilią . Powstały krem wyłóż na nasączone biszkopty , wyrównaj wierzch oraz boki i odstaw w chłodne miejsce . Przed podaniem ciasto polej pozostałą polewą i wstaw do lodówki .
- 1/4 kostki margaryny
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia