Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Tanie zdrowe jedzonko

  • wpisów
    63
  • komentarzy
    7
  • wyświetleń
    165135

Migdałowe Karmelki

Składniki :

  • 4 łyżki kolorowych owoców kandyzowanych
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1/2 kg migdałów
  • wisienki kandyzowane do dekoracji
  • olej do posmarowania blachy

Przygotowanie :

1 . Migdały zalej wrzątkiem , a gdy już przestygną , odcedź je na sicie i zdejmij z nich skórkę . Następnie pokrój je ostrym nożem w słupki . Pokrojone migdały przełóż do miski i wymieszaj z kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę .

2 . Do szerokiego rondla przesyp cukier i rozpuść go , podgrzewając na niewielkim ogniu . Gdy zacznie nabierać złotego koloru , połącz go w tymże rondlu z miodem . Teraz dodaj migdały oraz kandyzowane owoce i delikatnie wszystko wymieszaj łyżką .

3 . Masę wyłóż na blachę posmarowaną cienko olejem . Ciepłą masę migdałową rozsmaruj równomiernie na blasze .

4 . Blachę z masą odstaw do całkowitego ostygnięcia , najlepiej w chłodne miejsce . Gdy dobrze zastygnie , pokrój ją na mniejsze części . Układaj po kilka na talerzyku , na wierzchu ułóż po jednej wisience i podawaj .



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.