Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Tanie zdrowe jedzonko

  • wpisów
    63
  • komentarzy
    7
  • wyświetleń
    165135

Zapiekanka Brokułowa

wiwona

1283 wyświetleń

Składniki :

  • 1 mały kalafior
  • 1 duży brokuł
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1 strąk żółtej papryki
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 25 dag startego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 dag miękkiego masła + 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie :

1 . Kalafior i brokuł podziel na różyczki , umyj . Marchewki i cukinię pokrój w kostkę a paprykę w szerokie paski . Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę .

2 . Do rondla z osolonym wrzątkiem włóż marchewkę . Gdy będzie miękka , dodaj różyczki brokuła oraz cukinię i gotuj na małym ogniu około 5 minut . Łyżką cedzakową wyjmij brokuły i przełóż je do lodowatej wody . Marchewkę i cukinię osącz na sicie . Do drugiego garnka wlej wodę , dodaj sól , cukier oraz mleko . Gdy zacznie wrzeć , włóż różyczki kalafiora . Gotuj około 10 minut , odcedź i ostudź . Wszystkie ugotowane warzywa delikatnie wymieszaj .

3 . W misce roztrzep jajka , dodaj śmietanę , bułkę tartą, 5 dag miękkiego masła oraz starty ser i dokładnie wymieszaj . Dopraw do smaku solą i pieprzem .

4 . Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj łyżką masła , włóż ugotowane warzywa i polej przygotowanym sosem . Na wierzchu ułóż plasterki pomidora oraz paski papryki . Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.