Skocz do zawartości

PaulinaaBlog

  • wpis
    1
  • komentarz
    1
  • wyświetleń
    82622

Śmietankowy Przysmak Capuucino

Paulinaa

8995 wyświetleń

Biszkopt

5 jajek

1 szkl. cukru kryształu

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

Krem budyniowy

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

0,5 l mleka

4 łyżki Mokate Capuccino

6 łyżek cukru

1 cukier waniliowy

250g masła

5 żółtek

Bita śmietana

1 l śmietanki 30%

4 łyżki cukru pudru

10 g żelatyny

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka, całość ubijać 15 min. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec ok 20 min w temp. 180 st. C

0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, capuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowana mieszankę, energicznie zamieszać. Podgrzewać ciągle mieszając do ponownego zagotowania. Budyń schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami, pozostałą masę połączyć z zimnym budyniem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową - odstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. 1 l śmietanki 30% ubić na puszystą pianę pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencje wlać rozpuszczoną ostygnięta żelatynę. Wyłożyć ubitą śmietanę na budyń.

Włożyć do lodówki. :smile: :mrgreen:



1 komentarz


Rekomendowane komentarze

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.