Skocz do zawartości

Tanie zdrowe jedzonko

  • wpisów
    63
  • komentarzy
    7
  • wyświetleń
    166319

Cielęcina

wiwona

2418 wyświetleń

Cielęcina

Delikatne mięso cielęce zasługuje by uświetnić wyjatkowe spotkania.Jego właściwości smakowe i odżywcze zachęcają nas aby jeść je na codzień.Mięso jest lekkostrawne,doskonale nadaje się dp przygotowywania dań dietetycznych ponieważ zawiera mało tłuszczu (1,5%) który jest tylko pod skórą.W cielęcinie jest sporo witamin takich jak:A,B1,B2,PP.

Mądrość ludowa mówi nam aby podawać rosół na cielęcinie rekonwalestentom,aby szybko wracali do zdrowi i odzyskali moc siły.Z uwagi na dużą zawartość wapnia warto podawać ją dzieciom,ale trzeba uważać bo może wywołać reakcjęalergiczną.Dla pani domu nie bez znaczenia jest fakt,że potrawy z cielęciny gotuje się o wiele szybciej niż wołowinę,baraniczę czy wieprzowinę .Mięso cielęce jest bardziej miękkie i kruche.Trzeba wiedzieć ,że poszczególne części półtuszy cielęcej mają różną jakość i inne zastosowanie.

Udziec-dostarcza najwięcej mięsa dobrej jakości,po wytrybowaniu kości można ją przeznaczyć na sznycle,steki,bryzole,filety,zrazy i rolady.

Łopatka-jest co niżej ceniona ,możemy ją wykorzystać na paprykarz,do duszenia jak również na kotlety mielone.

karkówka i mostek-dobre są do duszenia w potrawce.

Z górki-oczywiscie cielęcejsą wspaniałe kotlety.

nerkówka-doskonale nadaje się na duszoną pieczeń.

Wielu zwolenników ma gicz cielęca gotowana z selerem,cebulą,marchewką,listkami mlaurowymi i ziarnami pieprzu to gwarantowany sukces kulinarny.Cielęcine można przyrządzać na wiele sposobów.Włosi sa bardzo zakochani w mięsie cielecym,jedna z ich potraw to Saltimbooca po polsku mozemy ją nazwać jako skacze sama do ust .Są to duszone płaty mięsa w białym winie zawinięte w plasterki szynki i obficie obsypane szałwią.

Mam nadzieję że mięso cielęce przypadnie nam do gustu i będzie często gościć na naszych stołach nie tylko od święta.



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.