Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie     

  1. Dzisiaj
  2. Wcześniejsza
  3. Witajcie, moi drodzy, jestem tutaj nowa. Po moim nicku wszystkiego się o mnie dowiecie. Wiek mam taki, że wszystkie matki Polki od wielu, wielu już lat doskonale gotują, a ja... umiem robić może ze dwie, trzy potrawy i koniec. Nigdy do gotowania nie miałam ochoty i nikt też mnie nie nauczył gotowania. Ale wypada się w końcu nauczyć gotować tego i owego. Dlatego będę Wam z całego serca wdzięczna za każdą łopatologicznie wrzuconą do mojej głowy poradę dla BARDZO początkujących, a także będę Wam wdzięczna za wyrozumiałość dla mnie. Dzisiaj mam wielką prośbę dotyczącą żurku. Otóż robię czasami żurek z butelki - wyłącznie z butelki i tylko takie mnie interesują - robię go z jajkiem na twardo i z pokrojoną na plasterki kiełbaską. Ale cholewcia, mimo, że odlewam około 1/3 butelki - tak, aby odlać "wodę", czyli kwas z butelki i żeby dzięki temu zabiegowi pozostała reszta żurku w butelce była nieco bardziej gęsta, to moim zdaniem, a szczególnie zdaniem mojego męża żurek mimo to jest za mało gęsty. A nie chciałabym dosypywać mąki do tego, co mam w kupionym w butelce żurku. Dlatego gorąco proszę Was o poradę, jaki Wy smaczny i możliwie gęsty żurek w butelce w sklepie kupujecie i jaki polecacie? 🙂
  4. U mnie ostatnio taki torcik gościł do kawusi ☕ 😃
  5. WoW! 😍 Asieńko cudne są te Twoje wypieki - można podziwiać, podziwiać, a potem jeść i jeść 😊 😄 Super 👍
  6. Dorota

    To lubię zjeść...

    Ostatnio zakochałam się 😉 w naleśnikach ze szpinakiem, pieczarkami, jajkiem, żółtym serem, i to całe polane sosem czosnkowo-koperkowym - pycha 😊 😋
  7. Ostanie wypieki tort lalka z kremem śmietanowym z mascarpone i owocami , sernik ze śmietaną, mufinki z kinder czekoladą, drożdżowy kwiat z nutellą, czekoladowy tort , torcik z mascarpone i truskawkami
  8. ithin

    Śledzie w cytrynie

    mega super pomysł na wielkanoc !
  9. ithin

    Zakwas Chlebowy

    najlepszy zakwas robi moja babcia z podlasia :)
  10. Cześć wszystkim :D! Jestem Justyna :D. Miło mi Was poznać :D
  11. Cześć wszystkim! Zbyt słabo gotuję i mam nadzieję, że wiele się dowiem na tym forum.
  12. monikakuchar

    Domowa Oliwa Z Oliwek

    Oliwa ma tylko jeden minus..... 800 kcal w 100 ml czyli 1/2 dziennego zapotrzebowania na kalorie, więc z tą oliwą bym nie szalała:)
  13. Wypłakuj w wodzie, albo nalej wodę do garnka i zostaw je na godzinkę, zawsze to trochę wypłuczę tą sól
  14. Ja mam dzieci i dodanie do niej szpinaku zupełnie to danie dyskwalifikuje jako obiad dla nich;(
  15. Pizzaman

    Pizza Po Polsku

    Cześć Nie wiem jak w smaku, ale wygląda raczej na placek ala pizza - strasznie grube to wyszło. Pozdrawiam
  16. Witam będąc kiedyś na wyspach znajomi poprosili mnie żebym przygotował im kebaba w tortilli. W sklepie wziąłem pierwsze lepsze tortille z półki w kuchni je rozpakowałem i okazało się ze tortille są inne niż do tej pory kupowałem. Placki wyglądały tak jak by 2 zwykłe naleśniki położył jeden na drugim i skleił rantami do siebie. można je było rozciąć jak bułkę do kebaba a do środka napakować składników i kebab wychodził naprawdę duży i nie rozpadał się w rękach. Nie orientuje się ktoś z was gdzie można kupić takie tortille ??
  17. Witajcie, Ostatnio stałem się posiadaczem włoskiego proszku do pieczenia, "Paneangeli Lievito Pane Degli Angeli" dokładnie takiego jak w załączniku. Problem polega na tym że zarówno obrazek, jak i sam opis sugeruje żeby stosować go, robiąc ciasto z użyciem kuchenki mikrofalowej. Czy zatem mogę skorzystać z normalnego piekarnika elektrycznego, czy też konieczna jest tu mikrofala?
  18. Witam,macie jakies dobre pomysly na tosty? podzielicie sie? 🙂
  19. Składniki: Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1 szklanka mleka 1 łyżeczka czosnku granulowanego Czarny pierz Olej Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno.
  20. Składniki: Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g 6 cytryn Średnia cebula czerwona Garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika Świeżo zmielony, czarny pieprz Natka pietruszki Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu. Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły. Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”.
  21. magda234

    Zakwas Chlebowy

    Bardzo dobre informacje podał Wojtas, zastanawiam się właśnie nad rozpoczęciem wypieku własnego chleba.
  22. magda234

    Chleb orkiszowy

    Bardzo fajny przepis i wychodzi o wiele taniej niż w sklepie! Muszę się zainteresować wypiekaniem chleba.
  23. uajka

    Kotlety jajeczne

    Moja mama robiła z dodatkiem duszonych pieczarek - pycha:)
  24. Ja raz zamówiłam wegański ramen w restauracji i to było zjadliwe ale bez rewelacji. Smakowało jak nasz rosół z makaronem + kiełki, tofu, glony i jakieś grzyby. I było ostre bardzo.
  25. Placek z jabłkami - miałam mnóstwo jabłek prosto z działki 🙂
  1. Pokaż więcej elementów aktywności


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.