Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 14.10.2013 uwzględniając wszystkie działy

  1. Witam,chciałabym się podzielić z Wami fajnym przepisem na pyszne danie:Wąsy Stalina",przepis dostałam od znajomej Ukrainki.Myślę,że Wam też posmakuje.A oto przepis: 40 dag.mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 25 nitek makaronu spaghetti (przełamać na pół-nie gotować!) przecier pomidorowy Kostka mięsna Winiary Jarzynka Winiary sól,pieprz,mąka ziemniaczana Mięso mielone,jajko,bułkę tartą wymieszać,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem,podzielić na 10 części.Z każdej części formować wałeczki,w środek włożyć po pięć nitek makaronu,obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na gorącym oleju.Usmażone przełożyć do garnka,wlać wody (tyle,żeby mięso było przykryte),dodać przecieru pomidorowego,wrzucić Kostkę mięsną Winiary,gotować,aż makaron będzie miękki,doprawić Jarzynką,solą i pieprzem.1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z zimną wodą i wlać do gotującej się potrawy,zagotować.Smacznego!
    1 punkt
  2. no ja gotuję powoli około 3 godz. bez przykrycia, żeby się przypadkiem nie zagotowało. jeśli się wygotuje dolewam gorącej przegotowanej wody. Szumowiny zbieram, ale to nie one dają męnośc rosołkowi. Rosołu nie można zagotować ani dodać zimnej wody. Tak więc po kolei: do garnka zimna woda z trzema rodzajami mięsa (wieprzowina, wołowina, i drób) nie sól zamyka pory w mięsie, lecz gorąca woda, dlatego mięso trzeba wrzucić do zimnej, i powoli podgrzewać, wtedy mięso odda rosołowi cały swój aromat. gotuję na małym ogniu bez przykrycia po zdjęciu "szumowin" dodaję włoszczyznę, marchew, pietruszkę, por i seler. dodaję w woreczku lnianym ziele ang, listek laurowy, pieprz ziarnisty, majeranek. podpalam cebulkę i dodaję, robi sliczny kolorek pod koniec dosalam do smaku. Nie dodaję, żadnej kostki czy "wegety" dla mnie rosól z kostką czy wegetą to nie jest rosól..... sorry zapraszam http://zulkowegotowanie.blogspot.com/
    1 punkt
  3. Justynko przyprawy (sól) dajemy na samym końcu bo zamyka nam mięso które później nie przekaże swego smaku do wywaru. Druga sprawa twój rosołek nie jest rosołkiem :smile: Rosół to wywar oparty na mięsie i warzywach , nic poza tym .
    1 punkt
  4. rosół musi się długo gotowac, min. 3 godziny na wolnym ogniu a co do przypraw to może kostki rosołowej bym nie dodał ale odrobinę vegety to mi się zdarza dorzucic
    1 punkt
  5. U mnie mówi się na tą zupę "mięsówka", a tak naprawdę to nie wiem jaką ona ma nazwę. Szybko się ją robi i jest naprawdę smaczna, często podaję ją swoim gościom. 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule puszka kukurydzy, fasoli, groszku lub soi koncentrat pomidorowy ja daję tak "na oko" około 2 łyżki 2 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe, majeranek, sól, pieprz Przesmażyć cebulę i mięso. Zagotować wywar z rosołku, zawsze wlewam więcej wody niż w przepisie na kostkę. Do wywaru dodać przesmażone mięso i gotować półgodziny. Dodać czosnek, koncentrat i trzy puszki warzyw (ja kupuję zawsze takie najtańsze, do zupy mogą być). Pogotować jeszcze kilka minut i gotowe!!!
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.