Polędwica suszona
0,5 kg schabu oczyszczonego z błon i tłuszczu (dobrze jak jest cienki)
8 g cukru
10 g soli
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki ziaren kolendry
5 ziarenek ziela angielskiego
2 ziarenka jałowca
1 duży listek laurowy drobniutko pokruszony
zioła utrzeć w moździerzu i dodać 1/2 główki czosnku bardzo drobno pokrojonego
słodka mielona papryka
Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym , natrzeć cukrem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso znów umyć, osuszyć, natrzeć solą wklepując i wstawić do lodówki na 24-36 godzin w zależności jak chcemy mieć słone. Po tym czasie znów schab umyć, osuszyć i bardzo dokładnie obsypać przyprawami wklepując je. Schab włożyć do cienkiej podkolanówki, zawiązać końce i powiesić w ciepłym miejscu, koło grzejnika, nad płytą grzewczą itp. Ja suszę w odległości 1-1,5 cm od rury co. Po 4-5 dniach jest już gotowy do jedzenia. Później przechowywać w lodówce.
Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Można je kroić w cieniutkie plasterki.