Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 17.06.2014 uwzględniając wszystkie działy

  1. Polędwica suszona 0,5 kg schabu oczyszczonego z błon i tłuszczu (dobrze jak jest cienki) 8 g cukru 10 g soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 duży listek laurowy drobniutko pokruszony zioła utrzeć w moździerzu i dodać 1/2 główki czosnku bardzo drobno pokrojonego słodka mielona papryka Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym , natrzeć cukrem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso znów umyć, osuszyć, natrzeć solą wklepując i wstawić do lodówki na 24-36 godzin w zależności jak chcemy mieć słone. Po tym czasie znów schab umyć, osuszyć i bardzo dokładnie obsypać przyprawami wklepując je. Schab włożyć do cienkiej podkolanówki, zawiązać końce i powiesić w ciepłym miejscu, koło grzejnika, nad płytą grzewczą itp. Ja suszę w odległości 1-1,5 cm od rury co. Po 4-5 dniach jest już gotowy do jedzenia. Później przechowywać w lodówce. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Można je kroić w cieniutkie plasterki.
    1 punkt
  2. Klosewik nie ma problemu, zorientuję się ile będzie ciasta i wtedy zadecyduję, albo duża tortownica, ewentualnie duża i mała albo użyję dużej blachy zobaczymy o wszystkim powiadomię. Pozdrawiam.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.