ZUPA KALAFIOROWA Z KLUSECZKAMI
Kalafior (u mnie biały i zielony)
1 marchewka
kawałek selera
pół pietruszki
posiekany koperek
2 suszone lub świeże listki lubczyku (nie koniecznie)
kostka rosołowa (do smaku winiary-mniejsza zawartość tłuszczu i soli)
jogurt grecki do zabielenia lub inny nie warzący się w gorącej zupie
ewentualnie przyprawa warzywna lub sól
ziele i listek laurowy do smaku
KLUSECZKI:
1 jajko
1
łyżka skrobi kukurydzianej (przyznam szczerze że ja do kluseczek używam
mąki kukurydzianej,wychodzą smaczniejsze i większe kluseczki.
Zagotować wodę z kostką rosołową,wrzucić ziele i listek,następnie
wrzucić rozdrobnione warzywa,gotować do miękkości (kalafior wrzucamy na
końcu kiedy już pozostałe warzywa będą prawie miękkie).Jajko z mąką
wymieszać dokładnie i wrzucić całe ciasto do zupy,po chwili zamieszać
delikatnie żeby utworzyły się kluseczki.Zagotować.Wyłączyć.Zabielić
jogurtem,posypać koperkiem.