OZORKI W POMIDOROWEJ GALARECIE (FAZA P+W)
60 dag.ozorków cielęcych ew.wołowych
25 dag.włoszczyzny
liść laurowy
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
jarzynka
3 szkl.soku pomidorowego
1 1/2 łyżki żelatyny
pieprz,sól
Wyszorować ozorki,zalać posolonym wrzątkiem,dodać liść,ziele i pieprz,gotować ok.1 godz.(pod koniec gotowania dodać pokrojoną włoszczyznę.Miękkie ozorki przełozyć do zimnej wody,ostudzić.Obrać ze skórki,pokroić w plastry.Żelatynę rozpuścićw gorącym soku pomidorowym,doprawić,ostudzić.Na głęboki półmisek wylać trochę soku z żelatyną,a kiedy stężeje ułożyć na nim ozorki i zalać resztą soku.Odstawić w chłodne miejsce.Podawać polane sokiem z cytryny.