Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 25.06.2018 uwzględniając wszystkie działy

  1. SPAGHETTI BOLOGNESE Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu ( u mnie 2 jaja,łyżka skrobi i 1/2 szkl.mleka) i pokroić w paseczki. Na patelni podsmażyć mielone mięso (u mnie z indyka),dodać posiekaną cebulkę i czosnek wyciśnięty przez praskę (ok.1 ząbek)Kiedy cebulka się zeszkli dodać kilka posiekanych pomidorów z puszki wraz z sokiem i dusić chwilkę.Doprawić solą,pieprzem,papryką ostrą,bazylią i oregano.Na pokrojone naleśniki wylać sos.Posypać natką pietruszki,serem,koperkiem lub innymi świeżymi ziołami.
    1 punkt
  2. DUSZONE MIĘSO Z UDŹCA INDYCZEGO 1 udziec indyczy bez skóry i oczyszczony z tłuszczyku czosnek (ja dałam granulowany ok.1/4 łyżeczki) przyprawa do drobiu (ok.1/4 łyżeczki) pieprz,sól papryka ostra 1 cebula Z udźca indyczego wyjąc kość i pokroić na plastry grubości ok.1/2 cm.Rozgrzać patelnie teflonową przetartą kroplą oliwy i podsmażyć na niej posolone i posypane pieprzem plastry mięsa,az sie troszkę zarumienią. Nie przejmować się przywierającym do patelni białkiem z mięsa.Wrzucić mięso do garnka.Na gorącą patelnię wlać wodę i dokładnie mieszając odkleić białko od dna naczynia.Wlać tą wodę z białkiem do mięsa.Osobno podsmażyć (zeszklić) cebulkę i tez wrzucić do mięsa.Uzupełnić garnek wodą ,żeby mięso było nią przykryte.Doprawić i dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je,a do gotującego sie sosu dodać łyżkę skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w zimnej wodzie.Zagotowac mieszając. Można podawać z placuszkami otrębowymi,chlebkiem z otrębów lub kluseczkami.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.