Skocz do zawartości

Chińska (?) Potrawka


adam

Ryż mieszamy z lodówka na patelni?  

10 użytkowników zagłosowało

  1. 1.

    • Tak, oczywiscie!
      3
    • Nie, ukladamy lodowke na na ry?u wylozonym na talerz
      7


Rekomendowane odpowiedzi

skłaniki: ryż (dowolna ilosc) jedna lodówka Wymienione skladniki zazwyczaj mozna znaleźć w kadym domu. Przepis, ktory stosuje do przygotowania potrawy jest niezwykle prosty. Ugotowac ryz, w miedzy czasie udusic na oleju z wodą zawartosc lodowki. Ugotowany ryz wymieszac z lodowką i (najwazniejsze) zjesc. Przepis powstal w skutek skrajnego lenistwa, ktore niejednokrotnie hamowalo mnie przed udaniem sie do baru znajdujacego sie kawalek od domu. Lenistwo to powstrzymywalo mnie takze od udania sie po stosowne zakupy w celu zaopatrzenia sie w skladniki umozliwiajace przygotowanie obiadu. Stosowalem zawsze jedynie to co znalazlem w najczesciej mocno spenetrowanej juz lodówce. Z tego powodu mialem okazje zapoznac się ze smakiem ryżu oprawionego w najprzeróżniejsze wazywa i inne skladniki. To tym doswiadczeniem chcialem sie z Wami w tym miejscu podzielić. Zacznijmy od oleju. Bez wątpliwosci najlepsza będzie oliwa z oliwek, jednak tradycyjny olej nie zepsuje smaku potrawy. Postarajmy sie zachowac umiar w oleju dodawanym do patelni, pamiętając, że warzywa powinnismy dusić, a nie smażyć. Ciekawym skladnikiem potrawy jest marchew. Jezeli zamierzamy ją dodać, od jej podsmażenia powinnismy zacząć. Dopiero gdy duszona/smażona marchew zmieknie nam na patelni, mozemy zacząć dodawac kolejne skladniki. Kolejnymi skladnikami mogą być: cebula, czosnek... i pamietajmy o dolewaniu do calosci wody. Ważywa dusimy, nie smażymy. Robimy to pod przykryciem z pewna iloscia wody, ktora to patelni wcale sie nie trzyma i bardzo chetnie z tej patelni ucieka. Do potrawy najczesciej dodaje takze kukurydzę z konserwy, takze czesto zamiast wody z kranu, czy tez z czajnika stosuje wodę z konserwy. Gdy cebulka zeszkli nam sie zyskujac smakowity wyglad mozemy dodac wszystko co znajdziemy w lodowce (wszystko drobno pokrojone). Pieczarki, papryka, kukurydza konserwowa (kukurydze dodaje zawsze - jest doskonala), ogórki konserwowe, jakas wędlinka, ktora za dlugo juz lezy w lodowce i wymaga podgrzania przed zjedzeniem,... Odradzam groszek. Groszek w tym wszystkim smakuje wątpliwie. Poczekajmy z pomidorkami. Je dodajmy na koncu. Pomidory to takze bardzo wskazany skladnik. Jednak lepiej zbyt dlugo ich nie dusic, bo nam nikną :D. Calosc staram sie w miare mozliwosci nie podlewac wdą tylko innymi mokrymi rzeczami przechowywanymi w kuchni. Doskonale sie do tego nadaje kostka knora rozpuszczona we wrzątku. Nie mowie, ze koniecznie knora, moze byc i winiary, jak ktos woli, ale polecam, poprawi to smak potrawy. Gdy duszona zupa (bo ja preferuje bardzo wilgotną konsystencje takiego lecza) będzie sprawiala wrazenie gotowej (mozna to rozpoznac po intensywnym burczeniu w brzuchu przygotowujacego potrawe, dowonikow, a nawet sąsiadów)... gdy bedzie gotowa, mozna dodac ryż. Tu mozna sie zastanowic, czy wolimy wymieszac wszystko na patelni z ryzem, czy ryz umiescic na talerzu i przyprawic "zupą". Wszystko zalezy od upodoban, oraz rozmiaru patelni. Nigdy potrawy nie solę, a przynajmniej nigdy nie uzywam do tego soli. Często polewam wszystko (juz na talezu) wyciagiem z lubczyka (ach ta moja męskość [złotopolscy]). Wyjasnie ze wyciag z lubczyka to inaczej magii. Jeszcze ostatnia rada - kupcie dobry ryż, zeby Wam sie nie kleił. Ryż jest głównym skladnikiem i smak potrawy mocno zalezy od jego przygotowania. Niestety przedstawione rozwiazanie na obiad bez zakupow jest jednorazowe, albo conajwyzej kilkurazowa. W koncu trzeba wyjsc z domu i stracic kawal zycia w hipermarkecie. Chyba ze ktos lubi zakupy w sklepikach pod domem? Ja nie lubie ani tych, ani tych. Serdecznie pozdrawiam, przepraszam za lanie wody i zycze smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze napisze ile czego nalezy miec: ryż - dwie torebki lodówka - conajmniej jedna marchew - dwie przyzwoitej wielkosci cebula - trzy spore cebule papryka - jedna średnia pomidor - trzy kostka knora - jedna lub nawet dwie kukurydza - jedna konserwa pieczarki - 3-6 sredniej wielkosci dwia łasuchy sie najedzą na pewno, zostanie jeszcze na kolacje troszke :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ciekawy przepis. Sam często stosuje podobne, z tym że, prócz lodówki dodaję również spiżarkę. :D Przepraszam, że tak krótko piszę, ale nie mam weny o 1 w nocy. Pozdrawiam wszystkich piszących na forum. I nie tylko tych. Tych tylko czytających proszę o wypowiedzi. To jest forum dyskusyjne :D. Bez dyskusji jest trochę bez sensu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.