Skocz do zawartości

Pytanie O Biszkopt


krzaczun

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, chciałbym zapytać o biszkopt a dokładniej jego składniki. Oto przepis, który ja posiadam:

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Często widzę w przepisach, że ludzie dodają budyń zamiast mąki ziemniaczanej.

Dlaczego? Co się stanie jeżeli dodam budyń waniliowy/czekoladowy? Jeden wyjdzie jasny, drugi ciemny?

Dziękuję

Edytowane przez krzaczun
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Budyń dodaje się czasem zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na smak i dlatego, że budyń jest praktycznie zrobiony ze skrobi ziemniaczanej :) Ja mam taki przepis i zawsze się udaje: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl.cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy,wymieszać z żółtkami. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Na koniec dodać ocet. Piec w tortownicy w 180°C okolo 35-40min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co :) Wydaje mi się że tak. No ja bym tak zrobiła :) tą ilość mąki ziemniaczanej którą masz w przepisie zastąpiłabym budyniem. Jasne że możesz użyć budyniu czekoladowego, wtedy nie dodasz już kakao. Też tak robię przy niektórych biszkoptach :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki mam w zeszycie: Biszkopt na blachę: 7 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki tortowej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 cukier waniliowy Wykonanie jak wyżej :) Mam nadzieję że to ci pomoże :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam was kobitki serdecznie, ja od 20 lat pieke biszkopt który zawsze mi wychodzi a nauczyła mnie starsza pani ,że mąki daję się tyle łyżek i jet jajek i tak np.: 5 jajek 1 szkl.cukru ( to zmiksować na kogiel-mogiel) 3 łżki mąki tortowe ,2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia to wszystko lekko wymieszać i wlać do wysmarowanej blaszki piec 180 stp. 20 min -- pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.