TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Składniki: 10 kg papryki (po 5 zielonej i czerwonej), kilka małych ostrych papryczek, 5 kg pomidorów, 2 bakłażany, 2 główki czosnku, 2 pęczki natki, 1 litr oleju słonecznikowego, sól, cukier, papryka słodka w proszku. Wykonanie: paprykę upiec w piekarniku, przełożyć do dużego garnka, przykryć, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Bakłażany obrać, pokroić w plastry, posolić, odstawić do puszczenia soku, odcedzić, sok odrzucić. Na patelni silnie rozgrzać trochę oleju, zrumienić plastry bakłażana, odstawić. Przestudzoną paprykę obrać ze skórki i gniazd nasiennych. Obrane pomidory przekroić. Tak przygotowane warzywa zemleć w maszynce do mięsa. W dużym rondlu rozgrzać 1/2 litra oleju i stopniowo wlewać masę warzywną (uwaga, pryska). Mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować często mieszając do zgęstnienia (odparowania wody). Doprawić solą, cukrem, wrzucić oczyszczoną z nasion i drobniutko posiekaną ostrą papryczkę, posiekane czosnek i natkę, paprykę w proszku. Zagotować, zamieszać. Rozkładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcać i możliwie szybko schłodzić. Jest to znakomity dodatek do mięsa z grilla, kanapek z ostrym serem, kotletów mielonych, itp. Ale są i tacy, którzy wyjadają wprost ze słoika łyżeczką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 To bardzo podobne jest do pasty warzywnej ajvar , ajwar - różne pisownie, którą robi się właśnie z papryki i bakłażana. mam przepis ale jeszcze nie wypróbowany( chyba tylko bez pomidorów). ten wygląda również interesująco. Można kupić też gotową pastę w słoiczkach. Ale napewno zrobiona samemu jest jeszcze lepsza. Wypróbuję kiedyś napewno. Z taką pastą robię sos do makaronu. Wspaniałe i proste danie. :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Czy ktos probowal zrobic i moze polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.