TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Czy ktoś jeszcze robi je w domu? Jest to danie pracochłonne, ale przyrządzone we własnej kuchni od podstaw nie ma sobie równych. Składniki: 2-3 ogony wołowe, 2 kg przedżołądków wołowych, 2 pęczki włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, czosnek, majeranek, sól, pieprz. Wykonanie: nastawić w garnku rosół z ogonów wołowych, gotować jak zwykły rosół z włoszczyzną, zielem i liśćmi. Przedżołądki wyszorować, zalać w drugim garnku wodą, zagotować. Odlać wodę, nalać nową, zagotować, znów odlać. Zalać po raz trzeci, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3 godzin). Zlać wodę, przedżołądki przestudzić i pokroić w paski. Zalać niedużą ilością rosołu, żeby nie wyschły. Ogony wołowe wyjąć, obrać z mięsa. Włoszczyznę wyjąć. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Mięso z ogonów i warzywa wrzucić do rosołu, włożyć pokrojone flaki, razem gotować jeszcze około pół godziny od zawrzenia. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem i majerankiem. Podawać ze świeżą, chrupiącą bułką. Drugiego dania można już nie jeść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.