Skocz do zawartości

jestsmak

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:
  • 12-14 sztuk makaronu
    conchiglioni ( duże muszle) 
  • 4 łyżki tartego żółtego sera 
  • natka pietruszki 
  • łyżeczka oliwy
 Farsz:
  • 25 dag świeżego szpinaku ( lub
    opakowanie mrożonego) 
  • ? opakowania sera ricotta 
  • łyżka masła 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz
 
Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki oliwy 
  • ząbek czosnku 
  • cebula 
  • mały słoiczek przecieru
    pomidorowego 
  • 3-4 łyżki wody 
  • suszone oregano 
  • sól i pieprz

 

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła 
  • ? szklanki mleka 
  • 3 łyżeczki mąki 
  • sól i pieprz 
  • sproszkowana gałka muszkatołowa

 Przygotowanie 

 

Muszle
włożyć do osolonego wrzątku, dodając łyżeczkę oliwy  i gotować 
około 15 minut (al dente). Następnie makaron zahartować zimną wodą na
durszlaku. 
 
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku, a następnie dołożyć szpinak. Farsz podsmażyć, doprawić solą i
pieprzem, wymieszać i odstawić. Po wystudzeniu dodać ser ricotta i ponownie
wymieszać. 
 
Do przygotowania sosu pomidorowego, należy rozgrzać oliwę na patelni, następnie
podsmażyć na niej posiekaną cebulę oraz czosnek ( zmiażdżony lub posiekany). Po
kilku minutach dodać przecier pomidorowy, kilka łyżek wody, sól, pieprz oraz
oregano. Całość zagotować, po czym wyłożyć sos do naczynia żaroodpornego. 

 

Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i równomiernie wymieszać. Po
chwili rozprowadzić zimnym mlekiem. Gotować na niewielkim ogniu, cały czas
mieszając,  do momentu, aż sos zgęstnieje
do konsystencji gęstej śmietany. Przyprawić solą, pieprzem i gałka
muszkatołową. 
 
Muszle nadziewać farszem szpinakowym i kolejno układać w naczyniu żaroodpornym, na
sosie pomidorowym. Następnie makaron polać wcześniej przygotowanym sosem
beszamelowym oraz posypać tartym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć danie,
udekorować natką pietruszki i podawać.
 
post-29912-0-65618100-1360503723_thumb.j
 
 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.