Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Połączenie biszkoptu i kremu malinowego - wspaniały smak!!
 
post-29912-0-51231700-1361343349_thumb.j

Składniki:

 

  • 40 dag malin ( ewentualnie jedno opakowanie mrożonych owoców)
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • 23 dag cukru
  • 8 dag mąki
    pszennej
  • 2 dag mąki
    ziemniaczanej
  • 50 dag śmietany
    kremówki (36%)

 

Przygotowanie:

 

Jeżeli używamy mrożonych malin, należy je wyjąć odpowiednio wcześniej aby się rozmroziły.
Jeżeli mamy świeże owoce, trzeba je umyć i odstawić ( na sitku lub durszlaku) do odsączenia. 

 

8 żółtek i 5 dag cukru utrzeć mikserem na puszystą masę ( miksować należy ok. 10 minut).  Następnie 4 białka i 5 dag cukru ubić na sztywna pianę ( ok. 5-7 minut). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać ze sobą. Do białek dodać masę z żółtek i dokładnie wymieszać, następnie dorzucić mąki i delikatnie mieszać łyżką aż składniki się połączą. 

 

Na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wyrównać jego powierzchnie (najlepiej szerokim nożem). Piec w piekarniku około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni.  
 
Kiedy biszkopt się upiecze, wyłożyć go na ściereczkę posypaną 3 dag cukru (najlepiej delikatnie
przełożyć ciasto do góry nogami na ściereczkę i potem zdjąć papier na którym go piekliśmy). Następnie biszkopt przykryć mocno zwilżoną ściereczką i odstawić do wystygnięcia (ściereczka powinna być naprawdę wilgotna, aby ciasto nabrało elastyczności i nie było za suche). 

 

Kremówkę i 10 dag cukru ubić mikserem na sztywną masę. Część masy przełożyć do szprycy do
dekoracji. Maliny rozgnieść widelcem ( zostawić ok.10 sztuk do przybrania),  dodać do bitej śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie i zwinąć go w roladę (przy tej operacji ciasto może gdzieniegdzie popękać, jednak nie należy się tym przejmować, roladę trzeba zwinąć zdecydowanie, ale nie za ciasno). Następnie udekorować rozetkami bitej śmietany i malinami. Przed podaniem warto wstawić na godzinę do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej
smakuje.
 
post-29912-0-35859300-1361343364_thumb.j
 
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.