DajPrzepis Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam Mam problem z sosem pomidorowym. Korzystałem z jakiegoś przepisu z internetu mianowicie 5 łyżek oleju rozpuścić z sporą łyżką mąki dodać sporą łyżkę śmietany 12 %, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz trochę magii i wody potem tylko sól i pieprz. Czuje samo magii w sosie praktycznie a wlałem tylko odrobinę tak jak pisało więc dodałem resztę słoiczka koncentratu i dodawałem wody jeszcze ponieważ sos był bardzo gęsty. Jaki popełniłem błąd czego nie dodałem albo co dodałem niepotrzebnie ? Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cranberry Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Osobiście wolę sos pomidorowy z pomidorów z puszki ;) może spróbuj.. - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - puszka pomidorów (ja używam krojonych) - cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, tymianek, odrobina chili - 3-4 łyżki oliwy z oliwek Najpierw na oliwie podsmażasz cebulkę i czosnek, dodajesz koncentrat i smazysz chwilkę. Następnie wrzucasz pomidory i przyprawiasz. Smaższysz aż sos zgęstnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DajPrzepis Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Dziękuje na pewno po niedzieli wypróbuje Twój przepis i napisze jak mi wyszło :) Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garnek Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Przyznam szczerze, że dziwny ten przepis. Ja bym zrobił inaczej, a mianowicie podsmażył w garnku pastę pomidorową na odrobinie oleju, następnie zalałbym to wodą. Później na patelni zrobiłbym zasmażkę, tj. mąkę przysmażył na maśle i oleju (mieszanka masła i oleju sprawi, że masło się nie przypali) - i taką oto zasmażkę dodałbym do gotującego się sosu. Na koniec doprawił solą, pieprzem, śmietaną, ale słodką i ew. pietruszką. Polecam Ci słodką śmietanę z kartonu - kwaśna śmietana lubi się zważyć. No i oczywiście polecam pomidory z puszki, a najlepiej sparzone pomidory sezonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KsiazkiNaPatelni Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 A ja robię jeszcze inaczej :) z tym że moje gołąbki duszą się w sosie, a nie podaję go osobno, ale do rzeczy, wygląda to tak, zwinięte gołąbki układam w płaskim garnku na niewielkiej ilości stopionego tłuszczu (u mnie smalec), przez 2-3 minuty liście skwierczą i lekko się rumienią, potem zalewam je rosołem (w wersji ekspres może być 1-2 kostki rosołowe + liść laurowy i ziele angielskie) i duszę do miękkości, a na koniec podprawiam śmietaną zmieszaną z mąką pszenną i koncentratem pomidorowym. czekam aż się zagotują i gotowe. oczywiście są i do tego przyprawy, ale to juz kto co lubi, u mnie to pieprz, papryka slodka i ostra, pietruszka, majeranek (b.mało) Sos ma w sobie aromat mięsa i kapusty, a gołąbki nie są wodniste, warto go zrobić chociaż raz ;) polecam gotowanei ze starych książek http://ksiazkinapatelni.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.