Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2005 mus malinowy. Czas przygotowania: 15 min. Składniki: Na 6 osób 1/4 kg malin (lub moreli, lub brzoskwiń, lub truskawek etc.) 100 g cukru pudru sok z połowy cytryny 1 szklanka śmietany 36% 2 łyżki mleka listki świeżej mięty do dekoracji Jak to zrobić: 1. Włóż śmietankę na chwilę do zamrażalnika – musi być bardzo zimna, ale nie zmrożona – wtedy łatwiej ją ubić. 2. Przetrzyj owoce przez sitko do miski. Do owocowego puree dodaj mleko, cukier i sok z cytryny. (Uwaga, możesz dodać łyżkę likieru, który lubisz.) 3. Ubij śmietanę na sztywno, przełóż ją do owoców i wymieszaj bardzo delikatnie, żeby nie opadła. 4. Rozłóż mus do naczyń, w których będziesz go podawał. 5. Najlepiej wygląda w kieliszkach do Martini, ale smakuje też w zwykłych miseczkach. Wstaw do lodówki. Poczekaj, aż zrobi się sztywny. 6. Możesz udekorować listkiem mięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.