Bejbor Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Grzanki uwielbiam pod każdą postacią, czy na słodko z owocami, na słono np. z wędliną czy też same jako dodatek do zupy. Zawsze są genialne i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Cała filozofia to kawałek chleba z masłem odpowiednio usmażony. Dzisiaj chciałam się podzielić przepisem którego używam bardzo często, a mianowicie Grzanki z Salsą i serem Mozzarella(opcjonalnie można dodać też pasztet ). Danie na 8 grzanek, w sam raz dla dwóch osób jako śniadanie czy przystawka. Składniki:- 8 kromek chleba - ser Mozzarella - pasztetowa (opcjonalnie) - pomidorki koktajlowe ? około 10-12 - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - ketchup ? 3-4 łyżki - masło do smarowania kromek Przepis-Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni, kromki chleba smarujemy masłem, (można również posmarować kromki pasztetową) mozzarelle kroimy w plastry i układamy na chlebie. Kromki wykładamy na blaszke i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. - Podczas pieczenia kromek przygotowujemy salse, pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i jeszcze raz na pół, a następnie ćwiartki kroimy na małe plasterki, pokrojone pomidorki wrzucamy do miseczki, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwe, ketchup i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gdy mozzarella jest już dobrze roztopiona na chlebie wyciągamy blaszke i nakładamy na nie salse. Kromki wstawiamy sporwotem do piekarnika na 3-5 min. Zdjęcia dostępne grzanek dostępne Tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.