meskakuchnia Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Składniki: 300g leśnych grzybów ( kurki, podgrzybki) 250g soczewicy 4 średnie ziemniaki 1 marchew 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula natka pietruszki liście laurowe ziele angielskie masło sól pieprz Przepis Kulinarny: Wrzućdo garnka soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Dodaj ziele angielskie (kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Zalej wszystko bulionem warzywnym i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Soczewicę i warzywa gotuj przez 25 minut. W czasie gotowania soczewicy wyczyść grzyby i pokrój je w grubą kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć ją na palenie z odrobiną masła. Cebulę smaż przez kilka minut – do momentu jej zeszklenia. Później do cebuli dodaj pokrojone grzyby, dopraw odrobiną soli i smaż przez 10 minut. Usmażone grzyby wraz z cebulą dodaj do gotującej się soczewicy. Wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Do końca gotowania zupy pozostało nam 10 minut. W tym czasie zmniejsz ogień pod garnkiem z zupą i pozwól aby smak grzybów został wchłonięty przez soczewicę i inne warzywa. Gdy zupa będzie gotowa przelej ją na talerze i posyp pociętą natką pietruszki. http://www.meskakuchnia.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Moje smaki :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrFrodo Opublikowano 17 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Brzmi apetycznie. Teraz będą same przepisy z grzybami, a u mnie ich tak malutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Thoris Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ja dotychczas robiłam dokładnie taką samą wersję z tym, że z ciecierzycą, zatem czas na soczewicę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dariaa877 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zupa grzybowa to jedyna jaką zjem ze smakiem, chętnie wypróbuję Twoją wersję! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LysyInspiracja Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Bardzo ciekawy przepis, zwłaszcza z tą soczewicą :) Muszę spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wypróbuję ale niestety bez soczewicy, bo nie lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.