Skocz do zawartości

Naturalne Barwniki- Proszę O Szybką Pomoc!


Gość Agata

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam problem. Jutro muszę zrobić tort z masą cukrową z pianek marshmallows. Już kilka razy robiłam takie torty. Do tej pory nie musiałam tej masy zabarwiać, jednak tym razem muszę. Potrzebuję otrzymać dwa kolory: czarny i czerwony, jednak nigdzie nie mogę dostać barwników spożywczych, a nie ma już czasu na to, żeby zamówić je przez internet. Słyszałam, że barwniki spożywcze można zastąpić naturalnymi, np. sokami, jednak boję się o to, czy nie zepsują one konsystencji masy. Proszę, poradźcie mi, co mam zrobić i w jaki sposób najlepiej uzyskam takie kolory? Bardzo mi na tym zależy, to ważny dzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej :)

 

Czerwony kolor można uzyskać z czerwonych buraków - trzeba je obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach i przełożyć na sitko. Do masy dodajemy powstały soczek z buraczków.

 

Odnośnie czarnego koloru, to słyszałam, że można go uzyskać ze sproszkowanego węgla leczniczego (dokładnie takiego jaki stosuje się przy problemach gastrycznych).

 

Najlepiej dodawać te barwinki do masy w małych ilościach, aż do uzyskania pożądanego koloru, powodzenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.