justhi Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 1/3 szk.cukru 3 jaja 1 1/3 szk.oleju 2 szk. mąki krupczatki lub 1 szk. mąki krupczatki i 1 szk. mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml.śmietany kremówki 30% 3 śmietan-Fixy cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru owoc granatu lub jagody Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Miksujemy jaja z cukrem,wlewamy powoli olej dalej mieszamy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką do połączenia.Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ,pieczemy przez ok 1,5 godz. w temp.180 stopniach. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy na talerzyk. Ubijamy śmietanę razem ze śmietan fixami ,cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na ciasto wykładamy śmietanę ,wyrównujemy posypujemy okruchami pozostałego ciasta lekko uklepujemy i posypujemy owocem granatu lub jagodami (moje jest bez owoców). ps. Moja mama nienawidzi (!!) szpinaku, a ten placek jadła :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Wygląda apetycznie i ciekawie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 tak wygląda i smakuje, do tego jest ekspresowy w przygotowaniu Za to miny osób, które nim częstowałam wyrażały powątpiewanie lub obrzydzenie ;) Na szczęście każdemu zmieniało się na miłe zaskoczenie. Sama też miałam wątpliwości, gdy mi koleżanka o nim opowiadała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aamms Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Ciasto - niespodzianka.. chyba zrobię.. ale nie dzisiaj.. i dam znać, jak smakowalo.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Na tym blogu jest praktycznie to samo ciasto :) wygląda super z tym granatem! Muszę się kiedyś skusić, bardzo fajnie się prezentuje.Ciekawi mnie smak tego ciacha :) http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.de/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
justhi Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Składając ten przepis korzystałam z dwóch innych stron netowych. A smak... Cóż... Nie potrafię go jednoznacznie określić. Ciekawie smakuje połączenie ciasta szpinakowego z ubitą śmietaną. Lubię szpinak, to go węchowo wyczuwałam, ale bez jakiejś przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrFrodo Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 łoo, ale pięknie wygląda - a granat podbija jego urode ;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Skusilam sie na to ciasto, bardzo ciekawe. Smakowało mi i moim gościom którzy najpierw robili dziwne miny...po czym zajadali ze smakiem :) najlepiej smakuje dobrze schłodzone z lodówki. Granat jest super dodatkiem do ciasta. A szpinak jest tylko trochę wyczuwalny. Robiłam tylko z małymi zmianami w proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.