meskakuchnia Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Nadszedł czas abyś pierwszy raz zmierzył się z przepisem na ręcznie robione Gnocchi Składniki: 1 jajko 1 żółtko z jajka 500g sera ricotta 3/4 szklanki mąki pszennej 100g parmezanu 1 cebula 500g pulpy pomidorowej świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz czarnyPrzepis Kulinarny: W garnku wlej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno pociętą cebulę i smaż ją przez 5 minut. Później dodaj pulpę pomidorową i gotuj wszystko na na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do dużej miski wbij jajko oraz dodaj żółtko, dodaj ser ricotta i starty parmezan. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Teraz stopniowo dodawaj mąkę do masy serowej (wymieszaj dokładnie mąkę z masą serową a później dodaj następną porcję mąki). Otrzymana masa powinna być rzadsza niż ciasto na pizzę. Wyciągnij blachę do pieczenia i delikatnie wysmaruj ją mąką. Używając dwóch dużych łyżek uformuj z masy małe kluseczki i przenieś je na przygotowana blachę. Gdy wszystkie kluseczki zostały uformowane wrzuć je używając łyżki do gotującego się wrzątku i delikatnie je wymieszaj używając plastikowej łyżki. Gnocchi gotuj przez 6 minut. Ugotowane gnocchi odcedź i przełóż je na talerze, wyłącz sos i polej nim kluseczki. Przed podaniem posyp delikatnie startym parmezanem oraz pociętą bazylią. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/dania-glowne/gnocchi-ricotta-pomidor-parmezan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Mmm pysznie wyglądają takie gniocchi. Będę musiała je zrobić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.