Skocz do zawartości

Piernik Herbaciany (Z "chwili Dla Ciebie")


justhi

Rekomendowane odpowiedzi

Piekłam go na minione Święta Bożego Narodzenia i polecam:

 

Ciasto:

4 jajka

3 szkl. mąki

po szklance cukru, oleju i miodu

3 łyżki herbaty (granulowanej lub liściastej)

1 1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

 

Masa:

40 dag śmietany 36-proc.

1/2 kg mascarpone

1 szkl. cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

3 łyżeczki cynamonu

 

upieczone ciasto francuski (ewentualnie-ja dodałam)

 

Ciasto: herbatę zalej szklanką wrzącej wody, ostudź. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej, herbatę, miód i ubij. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Ciastem wypełnij formę. Piecz 40 minut w 180 st. C. Ostudź, przekrój na dwa placki.

Masa: żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody, ostudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, cynamon, żelatynę, wymieszaj.

Masą przełóż piernik. Pomiędzy masę można włożyć ciasto francuskie.

 

Ps.

załączone foto jest kiepskiej jakości, bo robiłam je z gazety

post-4786-0-58210400-1388353362_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.