asienka19873 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 5 jajek 3 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady ( może być też woda mineralna gazowana ) 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki wody Jajka ubić na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać olej i dokładnie wymieszać, na koniec dodać oranżadę i ponownie zmiksować. Masę podzielić na połowę. Do jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody i olejek migdałowy, wymieszać. Do drugiej wsypać kakao, dodać 2 łyżki wody i dobrze wymieszać. Okrągłą tortownicę 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Naprzemiennie wylewać po ok. 2-3 łyżek masy ciemnej i jasnej, by powstał wzór zebry, do wyczerpania składników. Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Smacznego! Babka jest soczysta i mięciutka. (1 szkl.-250 ml) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marysi_co Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dzięki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Piękna i apetyczna ta babeczka Asieńko :wub: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki bardzo :) moja ulubiona babka z dzieciństwa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamofnik Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Niby najprostsze do zrobienia, ale mi bardzo smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 prawda, proste i smaczne ciacho :) pozdrawiam w niedziele będę robiła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.