Skocz do zawartości

Babka Zebra, Kakaowo-Migdałowa


asienka19873

Rekomendowane odpowiedzi

5 jajek

3 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 szkl. oleju

1 szkl. oranżady ( może być też woda mineralna gazowana )

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

kilka kropel aromatu migdałowego

4 łyżki wody

Jajka ubić na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać olej i dokładnie wymieszać, na koniec dodać oranżadę i ponownie zmiksować. Masę podzielić na połowę. Do jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody i olejek migdałowy, wymieszać. Do drugiej wsypać kakao, dodać 2 łyżki wody i dobrze wymieszać.

Okrągłą tortownicę 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Naprzemiennie wylewać po ok. 2-3 łyżek masy ciemnej i jasnej, by powstał wzór zebry, do wyczerpania składników.

Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Smacznego!

Babka jest soczysta i mięciutka.

(1 szkl.-250 ml)

post-6578-0-23075800-1389952355_thumb.jp

post-6578-0-77201100-1389952465_thumb.jp

post-6578-0-84828500-1389953086_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.