Beella Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Składniki: litr mleka 2% litr mleka 3,2% litr kiefiru 2% Przygotowanie. Wszystko wlać do garnka emaliowanego,zagrzać do temperatury 70st.Przykryć pokrywką i pozostawić na noc w ciepłym miejscu.Po upływie czasu ser powinien oddzielić się od wody,kolor wody żółty.Stawiamy garnek na kuchnię,palnik zapalamy na najmiejszy płomień i podgrzewamy znów do 70st.Durszlak wykładamy gazą i powoli wylewmy nasz podgrzany twaróg.Odciskamy z wody i w gazie pozostawimy do ostygnięcia w chłodnym pomieszczenie nie w lodówce.Gdy ser nam ostygnie oddzielamy od gazy,wykładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spoon Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Bardzo fajny przepis..zastanawiam się by np. dodać do takiego sera jakieś przyprawy, tylko w którym momencie było by najlepiej. Chyba w ostatniej fasie odcedzania..hym...jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Bardzo fajny przepis..zastanawiam się by np. dodać do takiego sera jakieś przyprawy, tylko w którym momencie było by najlepiej. Chyba w ostatniej fasie odcedzania..hym...jak myślicie? Na tym oststnim zdjęciu jest z przyprawami,bazylia,oregano,słodka papryka w proszki i łyżeczka suszonych pomidorów.Zioła dodajesz jak już woda wycieknie,a pozostanie tylko ta w twarogu.Lekko wymieszać ścisnąć gazę w kółko i odstwić do wystygnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spoon Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Na tym oststnim zdjęciu jest z przyprawami,bazylia,oregano,słodka papryka w proszki i łyżeczka suszonych pomidorów.Zioła dodajesz jak już woda wycieknie,a pozostanie tylko ta w twarogu.Lekko wymieszać ścisnąć gazę w kółko i odstwić do wystygnięcia. Super :) muszę spróbować, zrobię sobie kilka mniejszych porcji różnie przyprawionych :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Natalka27 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 U mnie w domu taki twaróg się smażyło, był pyszny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.