asienka19873 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Ciasto: 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki (kremówki) 150 g cukru 220 g mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa maślana: 125 g masła 150 g cukru 3 łyżki mleka Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na gęsty krem z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy powoli śmietankę dalej ubijając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy 20 min. W tym czasie topimy masło, dodajemy cukier i mleko, mieszamy do rozpuszczenia cukru, na wolnym ogniu aż masa zacznie się gotować. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i gorące polewamy ciepłą masą maślaną, posypujemy migdałami i wystawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciasto po upieczeniu ostudzić. Smacznego ! W cieście przed polaniem masłem można porobić płytkie wgłębienia wtedy wleci więcej masy do środka ale to nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 WoW! Ale super - to musi być bardzo smaczne ciacho :D Ciekawy przepis na ciasto - na spód, jeszcze takiego nie robiłam, szukałam masła w składnikach, ale chyba tutaj się go nie używa :) Dziękuję Asieńko :biggrin: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Nie ma za co :) Nam bardzo smakuje ten placuszek :) Do spodu zamiast masła używamy śmietany, ale musi byc to kremówka minimum 30% tł., dlatego już innego tłuszczu nie trzeba. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 No tak :) Brzmi smakowicie - dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.