UlaKurczak Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witajcie, jestem tu nowa ;) Mam pytanie czy robiliście taki prawdziwy domowy dżem bez konserwantów i sztucznych dodatków? Właśnie się zabieram :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witam !! tak , ja gotuję tylko takie bez konserwantów .Trochę to trwa , ale jaki efekt . Własnie dzisiaj gotuję dżem -powidła ze śliwek . Nigdy nie używam zelfixów czy innych chemicznych wynalazków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejt Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Warto dodać pektyne jak robisz dżemy. Przykładowo truskawkowy dżem nie bardzo chce się zrobić twardy i zwięzył tylko sie leje, dodaje się wtedy niby duzo cukru ale za słodki dżem to też nic dobrego. Wtedy warto dodać właśnie pektyny, która zrobi go bardziej stabilnym. Edytowane 6 Września 2014 przez Kejt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Do truskawkowego dżemu dodaję agrest ,albo czarna porzeczkę ,nie przesładzam -dżem wychodzi gęsty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Ja łączę truskawki z agrestem ,albo czarna porzeczką , nie przesładzam -dżem wychodzi gęsty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.