Skocz do zawartości

Pieczona pierś kaczki z karmelizowaną figą, jabłkiem, sosem z granata i pieczonymi ziemniaczkami


programistapogodzinach

Rekomendowane odpowiedzi

Klasyka polskiej kuchni, pieczona kaczka z jabłkiem podana z lekką nutą figi i słodkim sosem z granata.

Składniki

  • Dwie piersi z kaczki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 granaty
  • 3 figi
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g ziemniaków
  • sól,pieprz
  • przyprawa do ziemniaczków prymatu
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie

 

Piersi obmywamy, czyścimy z błon i lekko nacinamy od strony skóry, najcieniej jak się da. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem, i przekładamy do naczynia żarodopornego. Figi kroimy na połówki, wrzucamy do małego rondelka i karmelizujemy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy jabłko i powtarzamy czynność. Gdy owoce są gotowe przekładamy je do naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 45 minut.

 

Po 15 minutach dokładamy ziemniaczki i przez kolejne 30 minut pieczemy, aż do zrumienienia.

 

Pod koniec przygotowujemy sos. W tym celu kroimy na pół granaty i wydłubujemy z nich pestki, i sok. Dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie bulgotać, zestawiamy z ognia i polewamy upieczone mięso. Smacznego!

 

Zdjęcie dania znajdziecie tutaj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.