Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Ciasto: 12,5 dag startego ementalera, 15 dag masła lub margaryny, 1 jajko, 1 białko, 25 dag mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, muszkat. Dodatkowo: 1 żółtko, 1 łyżka mleka, posiekane pistacje, płatki migdałowe, kminek, mak, papryka... wykonanie: Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta. Spiralkami takimi... Jak się komuś chce to może w tradycyjny sposób posiekać wszystko nożem na stolnicy. W każdym razie ciasto ma wyjść zwarte i gotowe czyli po prostu gładziutkie. Owinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1 godzinkę. Gotowe i zwarte cały czas rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość 5-10 mm (ja zawsze jestem pośrodku). Foremkami wycinać ciasteczka i układać na natłuszczonej blasze. Można wyciąć radełkiem kwadraciki – szybko i ładnie, bez zbędnych okrawków. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować ciasteczka. Posypać czym kto chce. I tak najlepsze są z kminkiem... Chociaż zioła prowansalskie też są na miejscu. Piec ok. 8 minut w temp. 200° C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.