Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Ciasto Wulkan

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto:
5 Jajek
170 g cukru 
100 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
30 g mąki ziemniaczanej 
30 g gorzkiego kakao
40 g masła 

Masa:
600 ml śmietany kremówki 30%
500 g truskawek ( mogą być mrożone )
1 op. Żelatyny w proszku ( 9 g )
4 łyżeczki dżemu truskawkowego
4-6 łyżek cukru ( w zależności od słodkości truskawek ) 

Polewa :
Galaretka truskawkowa 
lub: 
1 szkl. Soku truskawkowego lub syropu z wodą
2-3 łyżki zmiksowanych truskawek 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka cukru ( lub na smak ) 
Troszkę czerwonego barwnika spożywczego dla lepszego koloru

Wykonanie:

Ciasto : masło stopić. Białka oddzielić od żółtek . Żółtka ubić z 3/4 szkl cukru na biały krem. Białka ubić na sztywno dodając resztę cukru. Białka wymieszać z żółtkową masą. Wszystkiego pozostałe sypkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przesiać do jajek. Wymieszać dokładnie ale delikatnie. Na koniec wlać letnie masło i delikatnie zamieszać . Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 28 cm średnicy i piec ok. 35 min w 180'C. Wyjąc z formy i ostudzić . 

Masa: 
Truskawki zmiksować , dodać cukier do smaku . Odłożyć 2-3 łyżki do polewy. 
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody . Odstawić na 5-10 min. 
Śmietanę zmiksować na sztywno. 
Żelatynę podgrzać w mikrofalówce ok. 20 sekund aż sie rozpuści o bedzie ciepła . Dodać do żelatyny 1-2 łyżki śmietany , rozmieszać i wlewać stopniowo do reszty śmietany , cały czas miksując . Następnie dodać koktajl truskawkowy i wymieszać łopatką wszystko. Dodać podgrzany dżem i przemieszać " niedokładnie ". 

Wykończenie: masę wlać do wyłożonej folią spożywczą miseczki mniej więcej 26 cm średnicy. Musi być ciut mniejsza niż średnica ciasta. Wstawić do lodówki na 1-1,5 h by trochę stężało. 

Ciasto przekroić na dwa placki , dolny powinien być nieco grubszy. 

Na spod talerza lub tacki położyć gruby blat ciasta. Wyjąc lekko stężałą masę i szybkim ruchem dłoni odwrocić z miską na ciasto , zdjąć miskę. Folie powyciagac na brzegach spod ciasta jeśli została przygnieciona , sprawdzić czy masa dobrze leży na cieście. Tak razem z folią jeszcze na wierzchu wstawić na jeszcze godzinkę do lodówki. 
Drugi blat ciasta pokroić na 12 kawałków jak tort.
Wyjąć tort z lodówki zdjąć delikatnie folię. Dookoła kopca  poustawiać obok siebie kawałki ciasta spiczasta stroną do góry . Lekko docisnąć. Powstał wulkan . Wstawić na następną godzinę do lodówki. 

Polewa: przygotować galaretkę truskawkową w połowie wody . Ostudzić i dobrze tężejącą wylać powoli na ciasto imitując lawę . Odstawić najlepiej na noc do lodówki. 
Lub: 
Zimny Sok lub inny płyn wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać cukier i odłożone zmiksowane truskawki, ewentualnie dodać trochę barwnika i zagotować cały czas mieszając, powstanie cos w rodzaju kiślu. Odstawić z ognia , poczekać minutę i delikatnie , zaczynajac od środka wylewać łyżka na tort, imitując lawę. Uwaga: szybko stygnie!

 

 

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale piękne ciasto, muszę koniecznie wypróbować. ☺

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.