Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
asienka19873

Ciasteczka " Topniejące Bałwany "

Rekomendowane odpowiedzi

Na ok. 40-50 sztuk:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
200 g masła
150 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Lukier:
250 g cukru pudru
mleko
sok z cytryny

Dodatkowo:
pianki marshmallow
czekoladowe kulki, groszki itp.
rozpuszczona czekolada lub gotowy pisak czekoladowy

Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać mikserem, wsypać mąkę, proszek i sól. Przemieszać kilka sekund mikserem, a następnie przy użyciu rąk zagnieść elastyczne ciasto. 
Na podsypanym mąką blacie wałkować ciasto i wycinać kółka o średnicy co najmniej 6 cm. Piec w 180'C 15 min. Ostudzić.
Lukier: cukier puder wsypać do miski, dodawać stopniowo mleko i sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pianki marshmallow przekroić na pół. Na każdej piance zrobić pisakiem lub rozpuszczoną czekoladą (wykałaczką np. ) buźkę (uśmiechnięta, zdziwiona - wg uznania). Nosek robimy z zabarwionego na pomarańczowo lukru, przy użyciu wykałaczki. 
Ciasteczka lukrujemy, nakładamy na każde głowę z pianki i układamy guziczki z np. Groszkowe (można też po zastygnięciu lukru namalować czekoladą). Pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie malujemy ręce bałwana i gotowe. 
Smacznego :)

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.