Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
natsko1993

Ciasto urodzinowe

Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: (blacha 39 cm x 25 cm)
* 6 jajek
* 6 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Krem:
* 250 g masła
* 2 budynie waniliowe
* 700 ml mleka
* 4 łyżki cukru
 
Dodatkowo:
* 300 g herbatników
* puszka kajmaku
* polewa czekoladowa
* wiórki kokosowe
 
IMG_20180127_153108.jpg
 
IMG_20180127_153129.jpg
 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w niepełnej łyżeczce wody i wlewamy do masy jajecznej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
 
Ciasto dzielimy na dwie części i wlewamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
 
IMG_20180127_153149.jpg
 
IMG_20180127_153233.jpg
 
Krem:
Gotujemy budynie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym ucieramy razem z masłem. 
 
Przełożenie:
biszkopt - masa budyniowa - krakersy - masa kajmakowa - krakersy - masa budyniowa - biszkopt - polewa 

 

Edytowane przez natsko1993

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak słodko wygląda. Ładne zdjęcia. Uwielbiam torty z kakaowym biszkoptem :3

@natsko1993 Próbowałaś robić budyń domowy do kremu? Jeśli tak, to jak ci wyszedł? Przyznam, że dla mnie smakuje o wiele lepiej, niż z proszku, dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.