ania320 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 :lol: kanatyczka 1i pół margaryny, 8jaj,2i pół szkl mąki, 2szkl. cukru pudru, 2 paczki okrągłych biszkoptów, pół szkl. maku (suchego), dżem agrestowy i wiśniowy lub 2 rodzaje owoców margarynę utrzeć z cukrem i zółtkami dodać mąkę z proszkiem na końcu pianę zbiałek- ciasto podzielić na 3 części do jednej części dać kakao, do drugiej suchy mak, do trzeciej nic ciasto z kakao na dno blachy na to biszkopty a na około biszkoptów dżem na to ciasto z makiem i znów biszkopty oraz dżem na górę ciasto puste upiec 150stopni 50 minut polać polewą posypać kokosem. ciasto jest kolorowe i wysokie bardzo dobre na przyjęciach serwowane jest szybko zjadane smacznego :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Znam to ciasto, piekę je a nazywa się "Kantyczka" /kantyczka- znaczy pieśni religijne wydawane chyba w XVIIIw. albo książeczka z pieśniami/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania320 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Witam ja dostałam ten przepis o nazwie kanatyczka ale ta kantyczka też może być w sumie dobre ciasto prawda? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2007 Ciasto bardzo dobre, mam je w planach na najbliższą niedzielę.Robiłam je już kilka razy i zawsze się udaje.Może dziewczyny się skusicie? polecam bo naprawdę bardzo dobre, szczególnie następnego dnia jak smaki się "przegryzą" :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja też znam to ciasto pod nazwą kantyczka a mam go z poradnika domowego. Pyszniutkie ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Potwierdzam,że kantyczka jest smaczna,robię ją tak samo już od dawna.Kiedy nie mam wiele czasu a chce mi się coś słodkiego to najlepsze jest takie ciacho,które po wyjęciu z piekarnika można po wystygnięciu już kroić. Dzięki Aniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@sia Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ja też robię to ciasto pod nazwą kantyczka obowiązkowo na każde święta :grin: Jest pyszne, najlepsze po 1-2 dniach, a szczególnie jak już się kończy :) U mnie już kantyczka wykonana :D Jutro czeka ją jeszcze ozdobienie polewą :) P.S. Naprawdę warto to ciasto wypróbować, zawsze się udaje, jest smaczne i ciekawie wygląda, poza tym wychodzi go pełna duża blaszka :D polecam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Czy mogę użyć owoców mrożonych (np. malin i jagód) zamiast dżemu? I czy temperatura 150 stopni nie jest za niska??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 A oto moja Kantyczka w trochę zmienionej wersji, bo do środkowej warstwy ciasta zamiast maku dałam mielone orzechy. Biszkopty posmarowałam dżemem truskawkowym a naokoło posypałam mrożonymi jagodami. Na wierzch dodatkowo zagniotłam kruszonkę kokosową i popisałam czekoladową polewą. Pyyyszności! Ciasto jest wilgotne dzięki orzechom a kokos sprawił, że pięknie pachniało podczas pieczenia. Rodzinka jest zadowolona, a to najważniejsze ;) Wszystkim gorąco polecam! Pozdrawiam Autorkę przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.