Skocz do zawartości

Tort " Złote Gody "


monika76

Rekomendowane odpowiedzi

Tort „ Złote Gody”

Biszkopt:

2/3 szklanki cukru,cukier waniliowy

6 jajek,szklanka mąki ,szczypta soli i proszku do pieczenia

Krem:

Szklanka soku pomarańczowego,2 łyżeczki soku z cytryny,

3 żółtka,1/2 szklanki cukru,3 łyżki maki ziemniaczanej,

2 i 2/3 szklanki śmietany kremówki,cukier waniliowy

Ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem ,szczyptą soli i cukrem waniliowym.Białka ubić,a pianę połączyć z masą żółtkową.Na wierzch przesiać mąkę z odrobiną proszku do pieczenia.Delikatnie zamieszać.Małą tortownicę posmarować tłuszczem i napełnić ciastem.Piec 30-35 min w temp. 180 C.Gorący biszkopt wyjąć z formy,ostudzić,następnie przekroić go na trzy krążki.

Krem:

Sok pomarańczowy wymieszać w rondelku z sokiem z cytryny,żółtkami,cukrem i mąką ziemniaczaną.Cały czas mieszając,zagotować.Zdjąć z ognia,ostudzić,od czasu do czasu mieszając.Śmietanę ubić z cukrem waniliowy.Połowę bitej śmietany wymieszać z kremem żółtkowo-pomarańczowym.

Krążki biszkoptowe przełożyć kremem,posmarować też boki i wierzch tortu.Resztę śmietany nałożyć do szprycy i udekorować tort.

Tort można udekorować cząstkami pomarańczy i posypać płatkami migdałowymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.