Skocz do zawartości

Sałatka grzybowa z makaronem sojowym


uretan

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 1 duża paczka makaronu sojowego (nitki) lub 3 małe, 5 dag suszonych grzybów (maślaki, podgrzybki), garść suszonych grzybów mun, 10 dag piersi z kurczaka, 2 duże cebule, 3 łyżki dobrej oliwy (extra vergine), 2 łyżki sosu sojowego-grzybowego, pieprz, sól. Wykonanie: Grzyby krajowe połamać na kawałki wielkości paznokcia, szybko przemyć na sicie, namoczyć 1 godz w zimnej wody. Podobnie połamać i opłukać grzyby mun, namoczyć w gorącej wodzie. W garnku rozgrzać oliwę, wsypać drobno pokrojoną cebulę, dusić na małym ogniu pod pokrywką do miękkości (bez rumienienia). Krajowe grzyby odcedzić (wodę zachować), dodać do cebuli wraz z kurczakiem pokrojonym drobniutko, grzyby mun odcedzić, dodać do garnka (wodę wylać), lekko posolić. Całość dusić ok. 1 h (do miękkości), podlewając wodą z moczenia krajowych grzybów. Pod koniec odparować większość płynu. Makaron sojowy pociąć na odcinki ok. 5 cm, zalać wrzątkiem, moczyć 7 min, odcedzić. Grzyby zestawić z ognia, dodać makaron i sos sojowy, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można jeść na zimno jako sałatkę lub po podgrzaniu - jako ciepłą przekąskę. W wersji wegetariańskiej można kurczaka zastąpić drobną fasolką namoczoną i ugotowaną osobno, lub konserwową (flagolett). Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.